Mektić o detaljima sastanka sa zamjenikom direktora CIA-e: Mafija, terorizam ...

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić rezimirao je u razgovoru za Vijesti.ba utiske sa današnjih sastanaka sa zamjenikom direktora CIA-e Vonom Bišofa, koji je juče doputovao u našu zemlju.

Sa visokim američkim zvaničnikom, ministar Mektić tokom dana susreo se dva puta. Prvom radnom ručku prisustvovali su i predstavnici drugih sigurnosnih agencija u BiH, a u poslijepodnevnim satima održan je još jedan sastanak. U razgovoru za naš portal, Mektić nije želio precizirati koji bh. zvaničnici su, osim njega, prisustvovali drugom sastanku, poručivši da je "imao jedan dio odvojenog sastanka sa zamjenikom direktora CIA-e".


"Na prvom sastanku analizirali smo sigurnosnu situaciju i govorili o sigurnosnim izazovima za BiH, prvenstveno ekstremizmu i terorizmu. U tom dijelu potencirao sam pitanje borbe protiv korupcije. Rekao sam da je BiH duboko korumpirano društvo i da jednostavno sa takvim stepenom korupcije nijedna država ne može funkcionisati ni u drugim oblastima, dakle ni u političkom ni ekonomskom ni socijalnom smislu", ističe Mektić.


Tokom današnjeg sastanka konstatovao je da ne postoji adekvatan odogovor na korupciju.


"Posebno sam apostrofirao neefikasnost pravnosudnog sistema, prvenstveno Tužilaštva BiH", navodi on.


Susret u poslijepodnevnim satima bio je prilika da se o pomenutim temama konkretnije govori.


Mektić nam je otkrio da je zamjenika direktora CIA-e, osim sigurnosnih izazova, interesovalo zašto BiH ne može da funkcioniše.


"Moj odgovor je bio da je to zbog jačanja ekstremističke, pa čak i ratnohuškačke retorike, zbog jačanja ekstremističkih pokreta unutar zemlje, zbog neefikasnosti cjelokupnog sistema da odgovori na političku korupciju, te spregu političke korupcije i kriminala", rekao nam je ministar sigurnosti BiH.


Tema razgovora bila je i borba protiv organizovanog kriminala.


"Rekao sam da ni po koju cijenu terorizam ne možemo i ne smijemo potcijeniti u BiH. No, činjenica je da u posljednjih pet godina u BiH nije bila nijedna teroristička žrtva, nijedan teroristički napad. S druge strane, od organizovanog kriminala stradalo je 50-ak ljudi", istakao je Mektić.


Shodno tome, mišljenja je da je "mafijaški sistem u kome se vrše likvidacije trenutno veća opasnost od terorizma".


"U posljednje vrijeme pojavila se mafijaška likvidacija ljudi, posebno u RS. Pomenuo sam slučaj likvidacije Slaviše Krunića, čovjeka koji nije bio miljenik režima", rekao nam je Mektić.


Na pitanje da li je tokom sastanaka bilo riječi o slučajevima "Dragičević" i "Memić", ministar sigurnosti odgovorio nam je:

 
"Generalno sam govorio o problemima i pominjao te slučajeve. Apostrofirao sam mafijaške obračune, posebno ističući slučaj likvidacije Krunića".


Ministar Mektić rekao nam je i da zamjenik direktora CIA-e još nije napustio BiH, a na pitanje kada će to učiniti, naš sagovornik nije želio precizirati.