Mektić o prijetnjama Erdoganu: Nemamo takvih informacija

Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH, za N1 je komentarisao dojave o mogućem atentatu na Recepa Tayyipa Erdogana tokom posjete Balkanu.

"Ministarstvo bezbjednosti nema takvih informacija, ne raspolaže takvim informacijama. Bilo bi realno očekivati ako turske bezbjedosne službe imaju te informacije da nam proslijede, da zajedno radimo na otklanjanju svake vrste opasnosti koja bi mogla predstavljati po fizički integritet predsjednika Erdogana", izjavio je Dragan Mektić za N1. 

Dakle, sigurnosne informacije kažu - što se BiH tiče sve je uredu?

"Da", kazao je kratko Mektić. 

Podsjećamo, obavještajne agencije zaprimile su dojavu da bi na predsjednika Republike Turske Recepa Tayyipa Erdogana, koji sutra treba doputovati u posjetu Bosni i Hercegovini, mogao biti izvršen atentat.

Prema dostupnim informacijama, u dojavi se navodi da bi na Erdogana tokom posjete balkanskim zemljama mogao biti izvršen atentat. 

Turskim obavještajnim agencijama dojavljeno je da osobe turskog porijekla, tokom Erdoganove posjete Balkanu u narednom periodu, pripremaju atentat na turskog predsjednika.

Na osnovu dojava iz različitih izvora sigurnosne snage pokrenule su istragu. Trenutno su u toku detaljne obavještajne aktivnosti, a nema konkretnih informacija o danu, lokaciji kao ni o načinu izvođenja mogućeg atentata. 

Dojava je došla od grupe turskih državljana koji žive u glavnom gradu Makedonije, Skoplju.