Mektić: Opasni paralelizmi i podrivanje države BiH

Državni ministar sigurnosti, danas je reagovao na govor Dragana Čovića, na Općem Saboru HDZ-a u Zagrebu, koji je kazao da će Hrvati u BiH i dalje braniti hrvatske granice i da će zaustaviti svaku prijetnju, koja bi se iz BIH mogla preliti u Hrvatsku.

Za Mektića, riječ je o opasnim paralelizmima i podrivanju države BiH.

Govor Dragana Čovića na Općem saboru HDZ-a za državnog ministra sigurnosti Dragana Mektića je skandalozan, opasan po BIH i na tragu onoga što se dešava u Hercegovini proteklih dana; od zaustavljanja migranata na Ivan sedlu do sastanka sa predstavnicima HDZ-a u kantonima radi razmatranja sigurnosne situacije, dodaje Mektić.

''Sad postaje očigledno i vidljivo što je plan B o kojem je govorio Dragan Čović, da je to stvaranje određene vrste paralelizma od HDZ BiH, ali i njega osobno. Čović direktno udara na ustavnopravni poredak BiH. Naznačavanje te činjenice da hrvatski narod stoji uz 1000 kliometara dugu granicu s Hrvatskom i da neće dozvoliti da bilo kakva opasnost pređe u Hrvatsku - je izmišljanje problema jer BiH nema namjeru da stvara bilo kakve probleme susjedima ni Hrvatskoj ni Srbiji'', naglasio je Mektić.

Obraćajući se na Općem saboru HDZ-a, hrvatski član Predsjedništva i lider HDZ BiH je poručio kako će Hrvati u BiH i dalje braniti hrvatske granice, odnosno zaustaviti svaku prijetnju koja bi se iz BiH mogla preliti u Hrvatsku.

"Mogu garantirati da s druge strane tisuću kilometara duge europske granice imate hrvatski narod. Organizirani hrvatski narod. Koji će poslati jednaku poruku kao nedavno kod Pelješkog mosta i kod brojnih drugih izazova koji bi se htjeli preseliti s područja zapadnog Balkana ka Hrvatskoj. E neće moći - ima nas dosta danas na svim razinama vlasti da to nećemo dozvoliti nikome!", poručio je Čović 

Profesor na Univerzitetu u Banjaluci Miodrag Živanović kaže kako će sliičnih izjava biti sve više jer je izborna godina, ali i podvlači da ovo pokazuje kako je Čović prije svega nacionalni radnik, a ne političar.

''I to je zapravo po mom sudu pravi termin za takva ponašanaja. Nažalost, nije jedini primjer. Ovo jednostavno pokazuje da niti u izbornoj kampanji, niti u normalnim prilikama takvi ljudi ne mogu voditi niti svoj narod, niti bilo šta drugo ako bismo mogli napraviti normalno društvo'', rekao je on.

Govor Dragana Čovića različito je komentiran, osim u HDZ gdje je komentar izostao:

"Nema te države kojoj treba dati prednost član kolektivnog šefa države BiH, nad BiH. BiH mora biti na prvom mjestu kao i zaštita interesa države BiH", poručuje Šefik Džaferović iz SDA.

''Te i slične izjave koje će uslijediti ne mogu prekriti činjenicu da je upravo Čović i njegova politika razlog zbog čega se najveći broj Hrvata iseljava iz BiH i sreću traži u drugim zemljama. Bilo bi bolje da otvori radna mjesta, izgradi barem metar autoputa u Hercegovini", kaže Saša Magazinović iz SDP-a.

''Kada se brani interes BiH u susjednoj državi, lideru HDZ-a ne pada na pamet da zatraži rješavanje problema državne imovine BiH ili da zaštiti prava BiH o pitanju, recimo korištenja vodnih kapaciteta Buškog jezera'', upozorava predsjednik HDZ 1990, Ilija Cvitanović.

A upravo je Dragan Čović prvi pozdravio nove smjernice o vođenju vanjske politike koje je dobilo Predsjdništvo nakon 15 godina, nazvavši ovaj dokument najznačajnijim u svom mandatu jer će se napokon govoriti jednim glasom.

''To će dati dovoljno okvira da na istom standardu svi, u ime BiH, bez obzira u koju destinaciju svijeta idemo, predstavljamo jednu politiku iz BiH. Danas imamo barem tri politike, a to najbolje znaju naše diplomate koji trebaju prezentirati stav BiH koliko im je teško zbog tog neusaglašenog stajališta", poručio je tada Čović.

''No, unatoč početnom entuzijazmu, ništa se nije promijenilo, osobe koje imaju ustavnu obavezu zastupati službena stajališta i interese BiH, obavezuju se i dalje drugim državama'', upozorava Denis Hadžović iz Cenetra za sigurnosne studije

''Izjava gospodina Čovića u Zagrebu, izjava gospodina Dodika u St. Petersburgu, izjava Izetbegovića prilikom posjete Erdogana, vidimo da nema saglasnosti o onome što su dogovorili", komentira Hadžović.

Kao stubovi vanjske politike do 2023. godine navedeni su sigurnost i stabilnost, ali i promocija Bosne i Hercegovine u svijetu.