Mektić se danas susreo i s predstavnicima Crvenog križa USK-a

Predstavnici CKUSK-a i Crvenog križa grada Bihaća danas su na zajedničkom ručku sa ministrom sigurnosti Draganom Mektićem razgovarali o migrantskoj krizi koja je zadesila naš kanton.

Na današnjem sastanku su prisustvovali predsjednik Crvenog križa grada Bihaća Abdulah Budimlić, sekretar Crvenog križa grada Bihaća Selam Midžić, predsjednik CKUSK-a Husein Kličić te predstavnici IOM-a na čelu sa gospodinom Peterom Van der Auweaertom, koordinatorom za Balkanske zemlje.

Na sastanku se razgovaralo o cjelokupnoj situaciji na području grada Bihaća, šta je sve do sada učinjeno po pitanju zbrinjavanja migranata te koji su naredni koraci koji se trebaju poduzeti kako se situacija ne bi pogoršala.

"To ne mogu biti ni parkovi, ni trgovi, ni ulice. To će morati biti objekti u kojima će predstavnici zajedničkih institucija i predstavnici USK odlučiti. Oni momentalno borave u Đačkom domu u Bihaću, a sljedećih nekoliko dana donijeti ćemo odluku da li će tu ostati ili biti premješteni u neki drugi objekat. Čuo sam i informacije da neki ne žele doći u Đački dom, već da borave u nekom napuštenom objektu u centru grada. Oni neće moći ostati u tom objektu i otići će tamo gdje mi to odlučimo, jer mi upravljamo ovim procesom. A na tom mjestu ćemo im obezbijediti sav nepotreban tretman i uslove za boravak", rekao je Mektić.