Mektić: Špiriću problem što u BiH nema terorizma, on je školski primjer korupcije

Sa druge strane ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić za Vijesti.ba kaže da je Nikola Špirić jedan obični demagog koji osim te demagogije još jedino zna dobro raditi samo za sebe i svoje interese.

- Sve što radi, radi iz koristoljublja. On je promijenio mišljenja u političkom smislu sve što se moglo promijeniti. Špirić je tipični primjer političke prostitucije koja živi od šuplje priče. Nikad ništa nije korisno uradio osim što je sebi pribavio materijalnu korist, i gdje god grebete oko kriminala, tu ćete doći do Špirića - kazao je Mektić.

On je za Vijesti.ba rekao da se niko ne igra sa sigurnošču i da ona u Bosni i Hercegovini nije igračka u bilo čijim rukama.

- Sigurnosne agencije rade odgovorno svoj posao i drže bezbjednosnu situaciju stabilnom i pod kontrolom. To što Špiriću ne odgovara stabilnost sigurnosnih agencija to je njegov problem, jer on se boji stabilnosti, pravne države i vladavine zakona. Jednog dana Špirić će služiti kao školski primjer obrade slučajeva korupcije - poručio je Mektić u razgovoru za Vijesti.ba.

Naveo je da je Špirić jednim dijelom upravu kada govori o nefunkcionisanju sigurnosnog sistema, ali to je upravo u onom dijelu gdje se Špirić nalazi i ima ulogu.

- Da funkcioniše savršeno on sigurno ne bi mogao ni raditi ni obavljati funkciju, i njemu predstavlja problem stabilna situacija, jer on i SNSD ne mogu da odgovore na ključna egzistencijalna pitanja građana - rekao je Mektić.

Što se tiče paradžemata koje Šprić pominje, nastavlja Mektić, postavljam mu pitanje zašto nije rekao šta predstavlja konkretnu prijetnju?

- Već četvrtu godinu nemamo nijednog terorističkog incidenta. Njemu je problem što nema terorizma u Bosni i Hercegovini, čime bi se on mogao politički hraniti, pa se onda hrani demagogijom. Ta njegova priča je pročitana od strane svih građana - rekao je Mektić.

Također dodao je da Špirić pričom o naoružanju hoće da napravi problem, a nigdje ne kaže šta je konkretno problem.

- Nikakvo gomilanje naoružanja nama ovdje ne ide u prilog generalno. On priča tu priču bez argumenata. Na taj način pokušava da unese dodatni nemir i uznemirenost kod građana jer manipuliše u tome neredu, a sve to koristi u vlastite svrhe - zaključuje Mektić u razgovoru za Vijesti.ba.