Memić i Feraget o odluci Vrhovnog suda FBiH u slučaju Dženan Memić

Muriz Memić, otac ubijenog mladića Dženana Memića zajedno sa svojim advokatom Ifetom Feragetom održat će u srijedu 12. juna press konferenciju nakon što je Vrhovni sud FBiH djelomično uvažio žalbu Tužilaštva KS i naredio novo suđenje Ljubi i Bekriji Seferoviću, piše Novinska agencija Patria.

Kantonalni sud u Sarajevu u julu 2018. godine prvostepenom presudom oslobodio ih je optužbi za izazivanje saobraćajne nesreće i spriječavanje dokazivanja. Sudsko vijeće kojim je predsjedavao sudija Igor Todorović cijenilo je da nema dovoljno dokaza koji ukazuju da je u noći 8. februara 2016. godine u Velikoj aleji došlo do saobraćajne nesreće u kojoj je povrede zadobio Dženan Memić, kao i da povrede ne odgovaraju onima iz saobraćajne nesreće. Vrhovni sud FBiH naložio je novo saobraćajno vještačenje.

Memić i Feraget održat će press konferenciju u hotelu Bosnia s početkom u 12 sati na kojoj će govoriti o daljim pravnim koracima u ovom slučaju. Memić će uskoro održati nove proteste kako bi ukazao na sve nepravilnosti koje su pratile slučaj Dženan Memić, a ni nakon više od tri godine istina o njegovoj smrti nije otkrivena.

Tužilaštvo BiH otvorilo je predmet o ubistvu Dženana Memića, a uskoro se očekuje i naredba o provođenju istrage.

Porodica Memić u oktobru 2018. godine podnijela Tužilaštvu BiH krivičnu prijavu protiv više od 40 osoba na čelu sa bivšom glavnom kantonalnom tužiteljicom Dalidom Burzić, a danas sudijom Suda BiH, svih tužilaca koji su radili na slučaju Memić (njih osam), tri federalna tužioca, dvadesetak policijskih službenika zbog propusta u istrazi u slučaju Dženan Memić.