Memorijalni centar ne dozvoljava Dodiku i Vladi RS da položi cvijeće u Srebrenici

F

Memorijalni centar Srebrenica – Potočari odbio je zahtjev Vlade Republike Srpske da ministri i premijer polože cvijeće žrtvama zločina u Srebrenici.

 

“Imajući u vidu stavove i politiku Vlade RS kada je riječ o genocidu počinjenom u Srebrenici nad Bošnjacima “zaštićene zone” UN-a ne možemo osigurati uslove za ovu posjetu”, saopštili su iz Memorijalnog centra.

 

Dodikovu odbijenicu potpisao je Emir Suljagić piše Crna-Hronika.

Podsjećamo predsjednik RS Milorad Dodik izjavio je da će u četvrtak, 23. maja sjednica Vlade RS-a biti održana u Bratuncu gdje će položiti vijence srpskim žrtvama iz rata. To je zakazano na dan glasanja o rezoluciji o genocidu u Srebrenici.

“Takođe, tražili smo od Memorijalnog centra u Potočarima da dođemo u Srebrenicu i da položimo vijence žrtvama. Još nismo dobili zvaničan odgovor. Podsjećam da sam već bio u Potočarima i da sam položio vijence i ponavljam da je ono što se desilo u Srebrenici bila ozbiljna greška tadašnjeg rukovodstva. S druge strane, bošnjački političari nikad nisu odali počast žrtvama Srbima”, rekao je danas Dodik.

Glasanje o rezoluciji o genocidu u Srebrenici će se održati 23. maja u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija u New Yorku.

Autori rezolucije su Bosna i Hercegovina, Ruanda i Njemačka. U New Yorku trenutno borave i predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović i član Predsjedništva Željko Komšić.

Srbija i Rusija pokušavaju da što više država ubijede da glasaju protiv obilježavanja genocida u Srebrenici na međunarodnom nivou, a Mađarska je najavila da će biti protiv rezolucije.