Menadžer Bihaćke pivovare: Proizvodi moraju drastično poskupjeti, jer ne možemo to ublažiti

123aa
- Krajiški poslodavci ističu da privreda može trpjeti neznatan rast cijena struje, jer u suprotnom ne znaju čime ublažiti efekte poskupljenja

Najavljeno poskupljenje struje trenutno je najveća briga privrednog sektora USK-a, koji već dvije godine trpi posljedice Covid krize. Ipak, dok god se ne donese konačna odluka, privrednici se nadaju da do poskupljenja neće doći, te tako i funkcionišu.

Direktor Privredne komore USK-a Enes Ružnić kaže kako još nemaju zvanične informacije o poskupljenju, a ne želi da komentariše šta se sve može desiti.

PROCJENE KOMORE

Ako dođe do bilo kakvih poskupljenja struje, poskupjeće svaki industrijski proizvod u koji je ukalkulisana proizvodna energija. Privredni sektor u Unsko-sanskom kantonu suočio se sa mnogim problemima do sada, međutim Privredna komora tek treba provesti veću analizu o tome koliko je njihov sektor otporan i da li to sve skupa mogu podnijeti.
Po Ružniću, privredna slika je relativno dobra i većina firmi će preživjeti, pod uslovom da poskupljenja ne budu drastična. Nezvanična procjena je da bi se između 10 i 20 posto rasta cijene energije moglo izdržati, a sve preko vodilo bi u ekonomsku katastrofu.

U konačnici, trpjeli bi i građani, jer bi ih dočekao veliki rast cijena proizvoda. Struja, voda i drugi energenti sve više napuštaju okrilje socijalne kategorije i ulaze u surove okvire tržišne robe, smatra Ružnić. BiH ima tri elektrodistribucije, konfuznu birokratiju i upitnu domaću ekonomsku politiku. U takvim okolnostima privredne komore sa svojim članstvom ne mogu računati na izvjesnu budućnost.

"Ono što mi doznajemo jeste da struja neće poskupjeti građanima, nego privrednom sektoru i to drastično. Električna energija je tržišna roba koja ima svoju cijenu, a ona je i resurs, to ne treba nikada zaboraviti. A poskupljenje struje nije da se najavljuje, ono je već aktuelno. Imamo do kraja godine ugovorenu cijenu struje, međutim, ona obično u jedanaestom mjesecu krene prema gore u smislu promjena i priprema novih cijena za iduću godinu. Tako da mi u Bihaćkoj pivovari nismo još dobili novi ugovor za struju, ali neka privredna društva jesu i oni se sad pitaju da li je to moguće i kako se to može kompenzirati, pogotovo tamo gdje u gotovom proizvodu energija učestvuje u najvećem dijelu. U konačnici, takvi proizvodi moraju drastično poskupjeti, jer nemamo mogućnosti to ublažiti. Nemamo nikakvu tampon-zonu u kojoj bismo ublažili takve efekte. Unutrašnjih rezervi, uslijed dvogodišnjeg stanja pandemije, više nema i to je problem" - kazao nam je Edin Ibrahimpašić, menadžer Bihaćke pivovare i član Udruženja poslodavaca BiH.

TRAŽI SE RJEŠENJE

Poskupljenje električne energije bilo je tema i prošlosedmičnog sastanka poslodavaca, Vlade FBiH i Ministarstva energije, rudarstva i industrije.
I dalje se traži najbolje rješenje kako bi se zbog eventualnog poskupljenja izbjegao težak udar na privredu. Odgovor na isto pitanje tražiće se i na narednoj tematskoj sjednici Vlade Federacije BiH.

U Krajini smatraju da je najbolje da do poskupljenja i ne dođe, jer niko nije spreman podnijeti dodatna opterećenja i namete, pogotovo u proizvodnji.