fbpx Merhamet podijelio konvoj pomoći migrantima na Vučjaku

Merhamet podijelio konvoj pomoći migrantima na Vučjaku

Home

Merhamet podijelio konvoj pomoći migrantima na Vučjaku

Muslimansko dobrotvorno društvo "Merhamet" je danas dopremilo konvoj pomoći u Bihać za migrante koji se nalaze na Vučjaku.


U šest kombi vozila stigla je pomoć u hrani, vodi, voću, sredstavima za higijenu, ćebadima i drugih potrepštinama.

Veliki Merhametov tim, koji predvodi predsjednik ove humanitarne organizacije Kenan Vrbanjac, a u kojem su i direktori svih devet Merhametovih regionalnih odbora, učestvovao je u podjeli pomoći migrantima na Vučjaku. Pored toga, članovi Merhameta iz Tuzle su u svojoj Narodnoj kuhinji Imaret skuhali obroke i dopremili ih u Bihać. 

Predsjednik HO MDD Merhamet Kenan Vrbanjac je podsjetio da Merhamet od početka krize pomaže migrante u Unsko-sanskom kantonu, ali i one u Tuzli, Sarajevu i Mostaru te da ovo nije prvi Merhametov konvoj koji je stigao u Bihać.

"Ovaj put smo se odazvali na poziv, odnosno javni apel reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH Huseina ef. Kavazovića da se pomogne migrantima. Željeli smo da ovu našu akciju provedemo na dan rođenja Muhammeda a.s., te smo tim povodom u jednoj od naših javnih kuhinja pripremili i halvu za sve migrante u kampu Vučjak. Inače, Regionalni odbor Merhameta u Bihaću od samog početka migrantske krize redovno pomaže ovim nevoljnicima kako bi im olakšao njihov migrantski život. Isto tako, Regionalni odbor Merhameta u Tuzli, u svojoj Narodnoj kuhinji Imaret svakodnevno priprema po dva obroka za migrante kojih je sve više u tom gradu", istakao je Vrbanjac.

Dodaje da Merhamet pomaže migrante iz vlastitih sredstava i resursa, što je dodatno opterećenje za ovu humanitarnu organizaciju, jer od države ne dobijaju sredstva za ovu namjenu.

"Srećom, Merhamet ima veliki broj donatora, firmi, institucija i pojedinaca, te nam oni pomažu u našoj brizi o onima kojima je pomoć potrebna, u ovom slučaju i migrantima i na tome smo im veoma zahvalni. Nedavno je Islamska zajednica u BiH donirala Merhametu 30.000 KM za pomoć migrantima. Merhamet je od tog obezbjedio oko 8.500 obroka za migrante u Bihaću i Tuzli. Naša američka partnerska organizacija LDS opremila je Merhametu kuhinju u Bihaću i donirala značajnu pomoć koju je Merhamet uručio migrantima", kazao je Vrbanjac.

Iz Crvenog križa Bihać ističu da pomoć nije stigla samo danas i da je Merhamet, kroz razne vidove pomoći ovdje u Bihaću i Unsko-sanskom kantonu, prisutan od početka migrantske krize - piše RadioSarajevo.ba.

"Merhamet je uključen od prošle godine i mjeseca aprila od Borića i evo sad i Vučjaka. Pomaže nam na razne načine od pribavljanja prehrambenih artikala za spremanje obroka do ovakvih organizovanih donacija gdje oni sami učestvuju u podjelama. To je dobra saradnja koju imamo s Merhametom i ja im se ovom prilikom zahvaljujem na svemu onome što su s nama zajedno učinili da ispoštujemo taj humani dio pomoći ljudima u nevolji", kazao je Selam Midžić, sekretar Crvenog križa Bihać te apelirao na sve nivoe vlasti da se uozbilje, učine korak i naprave nešto za ove ljude.

Topic
Objavio: Sat, 09/11/2019 - 16:37
Back to top