Merkel: Cilj je štetu od Brexita svesti na najmanju moguću mjeru

Njemačka kancelarka Angela Merkel izrazila je u srijedu žaljenje zbog britanskog odbijanja sporazuma o Brexitu, ali je odbacila daljnje pregovaranje o ovom dokumentu.

"Mi sada želimo smanjiti nastalu štetu, a šteta će u svakom slučaju nastati izlaskom Velike Britanije, na najmanju moguću mjeru. Zato ćemo i dalje tražiti rješenja za kontrolirani izlazak Velike Britanije iz Evropske unije", rekla je njemačka kancelarka u srijedu uoči sastanka Vanjskopolitičkog odbora Bundestaga.

Ona je međutim, kako javlja agencija Reuters, odbacila mogućnost novih pregovora o sadržaju sporazuma o Brexitu, prenosi AA.

"Kancelarka je istovremeno napomenula kako se neće odupirati razgovorima o preciziranju budućeg odnosa EU-a i Velike Britanije", kazao je za Reuters neimenovani izvor.

Neuređeni izlazak

Njemačka vlada je međutim spremna i na neuređeni izlazak Velike Britanije iz EU-a, prenosi Hina.

Merkel (Kršćansko-demokratska unija CDU) je britanskoj premijerki Theresi May poručila da je "sada na njoj red da nam kaže kako dalje".

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas (Socijaldemokratska stranka Njemačke SPD) poručio je Britancima da što je prije moguće daju do znanja koji su sljedeći koraci.

"Vrijeme za igre je iza nas", rekao je Maas za javni servis Deutschlandfunk.

Njemački ministar ekonomije Peter Altmeier (CDU) upozorio je na posljedice kaotičnog izlaska Velike Britanije iz Evropske unije.

"Svi bi bili gubitnici, a posebno Britanci. To bi se negativno odrazilo na blagostanje, radna mjesta i stabilnost“, rekao je Altmeier za javni servis ZDF.