Merkel: Evropska unija priprema kontramjere protiv američkih tarifa na uvoz čelika i aluminijuma

Odluka američkog predsjednika Donalda Trampa (Trump) da ne podrži zajedničko saopćenje sa samita lidera G7 pomalo je deprimirajuća, izjavila je njemačka kancelarka Angela Merkel

Odluka američkog predsjednika Donalda Trampa (Trump) da ne podrži zajedničko saopćenje sa samita lidera G7 pomalo je deprimirajuća, izjavila je njemačka kancelarka Angela Merkel.

- Teško je, ovog puta je razočaravajuće, ali to nije kraj. Ponekad izgleda da američki predsjednik misli da samo jedna strana pobjeđuje, a svi drugi gube - rekla je Merkel u nedelju uvečer u intervjuu za njemačku televiziju ARD po povratku sa samita G7, prenosi Blumberg.

Ipak, dijalog sa američkim predsjednikom se mora nastaviti i globalno partnerstvo nije okončano, naglasila je Merkel i dodala da će američko-evropski odnosi nadživjeti Trampa. Merkel je rekla da će Evropa sprovesti kontramjere protiv američkih tarifa na uvoz čelika i aluminijuma.

- Kao i Kanada, Evropska unija priprema kontramjere protiv američkih tarifa na uvoz čelika i aluminijuma - kazala je Merkel.