Merkel: Kriza izmedu Katara i arapskih država loša za ekonomiju

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je u petak kako je diplomatska kriza između Katara i četiri arapske države - Bahreinom, Egiptom, Saudijskom Arabijom i Ujedinjenim Arapskim Emiratima - loša za regionalnu ekonomiju i sigurnost.

Na otvaraju Katarsko-njemačkog biznis foruma u Berlinu, ona je rekla kako Njemačka nije učesnik u sukobu, ali da podržava sve konstruktivne pokušaje da se on okonča.

Četiri arapske države prekinule su veze s Katarom prošlog ljeta i uvele ekonomski bojkot, prenosi agencija AP.

Emir Katara šeik Tamim bin Hamad Al Thani zahvalio je Merkel na podršci, rekavši kako je Katar zahvalan za njemački "veoma etički stav prema nelegalno uvedenim mjerama od strane susjeda".

Investicije 10 milijardi dolara

On je, također, najavio 10 milijardi eura direktnih investicija u Njemačku u narednih pet godina, prenosi Reuters.

"Kako bi izrazili svoje povjerenje u snagu njemačke ekonomije i važnost ulaganja u to, objavljujem namjeru Katara da u narednih pet godina u Njemačku uloži iznos od 10 milijardi eura", rekao je Al Thani.

Katarski emir je u uvodnom govoru na investicionoj konferenciji u Berlinu kazao kako je trgovina između dviju država udvostručena na približno 2,8 milijardi eura, ali da je obim ekonomije blago pao u 2017. godini.

Ranije je Katar investirao 25 milijardi dolara u ključne njemačke kompanije, kao što su Volkswagen, Deutsche Bank...