Merkel odala počast žrtvama neonacista i pozvala na borbu protiv rasizma

Grupa NSU od 2000. do 2007. ubila je osam turskih migranata, jednog grčkog državljanina i pripadnicu njemačke policije.

Njemačka kancelarka Angela Merkel posjetila je u ponedjeljak memorijal i odala počast žrtvama neonacističke grupe NSU, Aljazeera Balkans.

S grupom studenata položila je bijele ruže na spomen-obilježje za deset ubijenih u napadima NSU-a u parku u Zwickauu.

"Kao što sam i obećala porodicama žrtava prije nekoliko godina, mi kao vlada učinit ćemo sve kako bismo spriječili ponavljanje zločina poput ovih. Međutim, potrebni su nam hrabri ljudi za borbu protiv rasizma i odlično je da su ovdje danas i studenti, koji kažu da se ovakve stvari ne smiju ponavljati u Njemačkoj", poručila je Merkel, prenijela je Anadolija.

Grupa NSU godinama je tajno djelovala u Zwickauu, na istoku Njemačke, a od 2000. do 2007. njeni pripadnici ubili su osam turskih migranata, jednog grčkog državljanina i pripadnicu njemačke policije.

Njemačka javnost za postojanje NSU-a čula je tek 2011, kada su njegova dva pripadnika poginula tokom pokušaja pljačke banke, a u pretresima njihovog stana zaplijenjena je velika količina oružja i dokumenata.

Protest desničara protiv kancelarke

Dotad su i njemačka policija i obavještajne službe odbacivale bilo kakav rasistički motiv iza ubistava u Zwickauu.

Porodice stradalih migranata tretirane su kao osumnjičenici za saradnju s mafijom i krijumčarima droge.

Tokom današnje posjete njemačke kancelarke u Zwickauu je održan protestni skup radikalnih desničara, koji Merkel optužuju za propagandu.

Memorijalni park posvećen žrtvama terorista NSU-a u Zwickauu više puta bio je meta vandalskih napada, a uništeno je i stablo zasađeno u znak sjećanja na Envera Šimšeka, koji slovi za prvu žrtvu NSU-a u tom gradu.

Njemačka je poprište rastuće ksenofobije, čemu posebno doprinosi retorika radikalne desničarske stranke Alternativa za Njemačku (AfD).

Njemačka policija prošle godine registrirala je više od 1.000 napada na migrante i strance, a približno 500 osoba povrijeđeno je u napadima inspiriranim radikalnom desničarskom ideologijom.