Merkel primila nagradu za mir zabrinuta zbog Irana, Sirije i Ukrajine

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je u subotu kako je odluka američkog predsjednika Donalda Trumpa da se povuče iz nuklearnog sporazuma s Iranom povećala napetosti na Bliskom istoku.

"Pratimo događanja između Irana i Izraela, imajući u vidu da je sigurnost Izraela važna za Njemačku", rekla je ona nakon što je dobila nagradu "Svjetiljka mira" (Lamp of Peace) u Assisiju u Italiji, prenosi Bloomberg.

Merkel je u prigodnom govoru u bazilici, čiji su zidovi ukrašeni freskama majstora iz 13. stoljeća Giotta, naglasila da, ukoliko Europa želi zaštititi mir i sigurnost, mora ojačati svoje vrijednosti.

'Izgubit ćemo ovu igru...'

"Ako ne znamo kako Europi dati dušu, izgubit ćemo ovu igru", rekla je kancelarka, kako prenosi Tanjug.

Merkel je kazala da je Sirija "jedna od najvećih humanitarnih tragedija našeg vremena" i pozvala političare da ulože veće napore da je prekinu.

"Taj sukob postao je sukob regionalnih interesa, sukob religija... i zato me današnja nagrada podsjeća, kao i mnoge druge europske čelnike, da bismo se trebali više uključiti u rješavanje tog sukoba", kazala je, kako prenosi Hina.

Ona je također istaknula da je zabrinuta zbog situacije u Ukrajini.

"Brine nas Ukrajina... Pokušavamo forsirati Sporazum iz Minska, ali svaku večer ga netko prekrši, svaki dan netko izgubi život. Ukrajinci nisu sami", rekla je Merkel.

Mirna koegzistencija naroda

Prisutan na ceremoniji dodjele nagrade bio je i kolumbijski predsjednik Juan Manuel Santos, dobitnik Nobelove nagrade za mir i prošlogodišnji dobitnik "Svjetiljke mira".

"Svjetiljka mira" je katolička, nagrada franjevaca, koja se dodjeljuje svake godine u Assisiju pojedincima odgovornima za rad na mirnoj koegzistenciji naroda.

Merkel se ovom nagradom pridružila još nekim prethodnim dobitnicima, kao što su bivši poljski predsjednik Lech Walesa, Dalaj-lama te pokojni izraelski predsjednik Shimon Peres i kolumbijski predsjednik Juan Manuel Santos.