Merkel: Prva faza pandemije je iza nas

Angela Merkel
Njemačka kancelarka Angela Merkel obratila se javnosti u srijedu nakon što je Njemačka popustila gomilu restrikcija.

"Prva faza pandemije je iza nas", rekla je Merkel pa dodala da je Njemačka još uvijek u vrlo ranoj fazi pandemije te da će povratak na staro biti dug i težak posao, prenosi Index.

Socijalno distanciranje ostaje na snazi do 5. juna, ali Njemačka popušta gomilu restrikcija. Također, članovi dva kućanstva mogu se družiti u javnosti.

Popuštaju ograničenja u sektoru obrazovanja, maloprodaje i sporta. Razmak od najmanje 1,5 metara vrijedi do daljnjeg, a velike manifestacije su i dalje zabranjene do kraja augusta.

Učenici bi do kraja školske godine trebali ponovno pohađati nastavu, ali još nije odlučeno u kojem obliku i uz koje mjere.

Saveznim zemljama je prepušteno samostalno djelovanje kad je u pitanju otvaranje restorana, hotela, barova, diskoteka, sajmova, bazena i fitnes klubova.

Popuštanje može toliko dugo ostati na snazi dok u jednom okrugu broj novozaraženih u roku od sedam dana ne prelazi brojku od 50 osoba na 100.000 stanovnika.

U slučaju većeg broja zaraženih restrikcijske mjere koje su vladale do 20. aprila bile bi ponovno uvedene.

Aktualna sezona nogometne Bundeslige trebala bi biti nastavljena krajem maja.

Neke savezne pokrajine su i prije današnjeg dogovora donijele odluku o postupnom popuštanju mjera tijekom maja, posebice u ugostiteljskom i hotelijerskom sektoru.

Predsjednik opozicione Liberalno-demokratske stranke Christian Lindner pozdravio je "regionalni" pristup te je istodobno kritizirao vladu i Angelu Merkel što se s ovakvim pristupom nije krenulo još prije