Merkel: Važno je imati ravnopravnu raspodjelu cjepiva u svijetu

.
ANGELA Merkel je u srijedu pozvala na ravnomjernu raspodjelu cjepiva u svijetu u borbi s pandemijom covida-19, dok među zemljama raste konkurencija zbog smanjene ponude farmaceutskih laboratorija.

"Važno je imati ravnopravnu raspodjelu (...) u ovom trenutku slabe raspoloživosti cjepiva", rekla je njemačka kancelarka na gospodarskom forumu u Davosu koji se ove godine održava virtualnim putem.

 

"Sada sam još sigurnija nego prije (...) da moramo izabrati multilateralni put i da protekcionizam neće riješiti problem pojedinačnog pristupa cjepivu", ocijenila je Merkel.

 

Merkel je dala izjavu dok je njezina vlada na meti javne kritike zbog spore kampanje cijepljenja u Njemačkoj kao posljedice smanjene isporuke doza i dok Europska unija planira ubuduće bolje kontrolirati izvoz cjepiva proizvedenih na njezinu teritoriju na druga područja i u druge zemlje.

Zemlje u razvoju strahuju pak da će se preko njihovih leđa prelomiti utrka koja se trenutačno vodi na međunarodnom planu jer su ih industrijski razvijene zemlje zanemarile u raspodjeli cjepiva za covid-19.