Meron će odlučiti gdje će Karadžić služiti doživotnu kaznu

Predsjednik Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (MMKS) Theodore Meron odlučit će gdje će ratni zločinac Radovan Karadžić izdržavati doživotnu kaznu zatvora, potvrdila je glasnogovornica Helena Eggleston.

Statut Mehanizma ne predviđa rok u kojem treba da donese odluku, ali navodi da će prebacivanje osuđenika u državu u kojoj će izdržavati kaznu biti obavljeno što je prije moguće, precizirala je za Tanjug portparol mehanizma Helena Eggleston. 

Odluku o izboru države donijet će predsjednik Mehanizma Theodor Meron, a Radovan Karadžić neće imati pravo žalbe.

Eggleston je pojasnila da predsjednik određuje državu u kojoj će lice izdržavati kaznu na osnovu velikog broja informacija, "koje mogu uključuvati i bilo kakve stavove osuđene osobe". 

"Pravni okvir ne predviđa ulaganje žalbe na ovakve odluke", napomenula je portparol Mehanizma. 

Karadžić će u svakom slučaju biti prebačen u neku od država članica Ujedinjenih naroda koja ima ugovor sa Mehanizmom o izdržavanju kazni zatvora, ali će u konkretnom slučaju vjerovatno to biti zemlja koja u svom pravnom sistemu ima doživotnu kaznu zatvora.

To su Švedska, Finska, Danska, Njemačka, Velika Britanija, Belgija, Austrija, Italija, Francuska ili Španija, prenosi Klix.

Karadžić je u pritvoru Mehanizma u Hagu, nasljednika Haškog tribunala, od hapšenja i izručenja iz Srbije u julu 2008. godine. Osuđen je 20. marta 2019. na doživotni zatvor zbog genocida u Srebrenici i zločina protiv čovječnosti, kršenja zakona i običaja ratovanja.