Mesić: Ja sam protiv pakta Dodika i Čovića, borio bih se protiv getoizacije i trećeg entiteta

Bivši predsjednik Hrvatske i posljednji predsjednik Predsjedništva SFR Jugoslavije, 84-godišnji Stjepan Mesić, potvrdio je u razgovoru za Radiosarajevo.ba da razmišlja o kandidaturi protiv Kolinde Grabar-Kitarović na predstojećim izborima u Hrvatskoj.

Bivši predsjednik Hrvatske i posljednji predsjednik Predsjedništva SFR Jugoslavije, 84-godišnji Stjepan Mesić, potvrdio je u razgovoru za Radiosarajevo.ba da razmišlja o kandidaturi protiv Kolinde Grabar-Kitarović na predstojećim izborima u Hrvatskoj. 

"Ja imam zakonito pravo za kandidaturu. Jer je u prvom mom mandatu promijenjen Ustav i ja sam za drugi mandata izabran po novom Ustavu. Odatle se ja imam pravo još jednom kandidirati. Dolaze mi neki ljudi, predlažu, no ne može se to preko koljena", rekao je Mesić za Radiosarajevo.ba.

Dodaje kako ima pozitivnih i negativnih reakcija na takvu mogućnost.

 "Imam ja onih koji me ne mogu živoga smisliti, ali šta im ja mogu".

 Očito je da ima i onih koji ga se boje.

 "Ima i toga, vidjet ćemo", rekao je Mesić uz osmijeh.

 Na dodatno pitanje kada bi mogao donijeti odluku o kandidaturi, Mesić nam je kratko kazao da to "još nije hitno".

Komentirajući današnju kandidaturu lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića za novi mandat u Predsjedništvu BiH, te najavu njegovog pakta sa Miloradom Dodikom, čelnikom RS-a, Mesić je ponovo bio jasan:

"Ko god ide sa Dodikom, ja unaprijed kažem – ne prihvaćam. Što god netko s Dodikom radio, predlagao, ja sam odmah protiv. Ne trebam ni pogledati. Čim se radi sa Dodikom, znate da je pogrešno ", naglasio je Mesić.

Govoreći o tome kakva politika treba bh. Hrvatima i šta bi on kao, eventualno, budući predsjednik zastupao, Mesić je rekao:

"U svakom slučaju ne bi bio za getoizaciju bh. Hrvata, jer kada bi dobili neku teritorijalnu jedinicu ili novi entitet, tu bi bila desetina Hrvata u BiH".

Slaže se s ocjenama pojedinih bosanskih svećenika da "nisu samo Hrvati u Hercegovini".

Primijetio je da je politika u odnosima BiH i Hrvatske takva da su se odnosi dvije zemlje bitno pogoršali u odnosu na period kada je on bio na čelu hrvatske države.

 "To je velika šteta", naglasio je.

Govoreći o aktuelnom problemu imovine BiH u Hrvatskoj, naglasio je da se to mora odmah riješiti.

"Dok sam ja bio predsjednik, predlagali smo da nadležne stručne komisije daju prijedlog, napravi se međudržavni sporazum i gotovo. To je pitanje koje se mora riješiti! Ali ne može to ići pod tepih", naglasio je.

Nadalje, komentirajući odnose u regionu, posebno politiku Srbije i predsjednika Aleksadnra Vučića na Balkanu, kao i u kontekstu Kosova zadnjih dana, Mesić je dao zanimljivu ocjenu.

"To je sada retrogradna politika koje pokušava stvari vratiti natrag...  Ali, najvažnije je to što netko sada želi gubitnike iz Drugog svjetskog rata proglasiti pobjednicima. To nitko u svijetu nije uspio, a, evo, netko kod nas uspijeva", zaključio je Mesić.