Mesić: Ko ne priznaje BiH - ne može je ni predstavljati

Bivši predsjednik Hrvatske, Stjepan Mesić u razgovoru za N1 je kazao kako ne misli da će međunarodna zajednica i EU dozvoliti nove ratne sukobe u BiH, te da je trošenje novca na naoružavanje "bacanje novca". Također, ocijenio je da predstavnici BiH - koji ne priznaju državu - treba isključiti iz političkog života.

Mesić je gost Sarajevo Business Foruma, a za N1 je ocijenio da se na tom događaju vidi da jedan dio Bosne i Hercegocine ide u korak sa Evropom, i želi da se uključi u najelitniji privredni krug. 

"A imamo u Bosni i onih koj ne žele ulazak u EU, nego ne žele ostati ni u BiH. Oni nisu na vrijeme isključeni iz politilčkog života BiH. Svatko onaj ko ne priznaje BiH, po logici ne može predstavljati BiH ni kao cjelinu ni kao dijelove. Kako bi bilo da je neko kandidiran u rukometnu reprezentacju, a da loptu hvata nogom. Ako se ne uklapa u sustav - ne može ga predstavljati, nažalost toga ima u BiH", izjavio je Mesić. 

O sve češćem "zveckanju oružijem" Mesić je kazao: 

"Znam da se to spominje, neki to potenciraju, ali novog sukoba ne može biti. Postoje saznanja u Evropi da je ono bio promašaj Evrope koji je dozvolio da tako krvavi rat bude u BiH. Odnosno, brutalan u Bosni i Hercegovini, krvav u Hrvatskoj", naveo je. 

"Međunarodna zajednica i Evropa nisu smjele to dozvoliti,mislim da se to ne može ponoviti. Rat je srećom iza nas, a iza je stajala Jugoslavenska armija koja se pretvorila u srpsku armiju, koja je provodila projekt Velike Srbije i Slobodana Miloševića. Takvog projekta više nema", izjavio je Stjepan Mesić za N1. 

Ipak, svi se naoružavaju?

"To je manje-više sasvim sigurno bacanje novaca, nepotrebno. U tom smislu, do rata koji bi razbijao BiH - ne može doći", ocijenio je Mesić. 

Izborni zakon više nije pitanje BiH, mnoge zemlje lobiraju. Da li prihvatljivim smatra tvrdnje kada je riječ o nelegitimnosti izbora hrvatskih predstavnika u BiH?

"Nekim temama se prezaokupljavaju lideri ove zemlje. Činjenica je da ne ovisi sudbina BiH samo o BiH, o građanima BiH ili mehanizmima BiH. Beograd mora dati poruku, definitnvinu poruku, da BiH priznaje Srbija, kao cjelovitu, i da poziva Srbe u Bosni i Hercegovini da svoju sreću i zadovoljstvo traže u Bosni i Hercegovini, da priznaju glavni grad Sarajevo, i da na kraju tu kreiraju svoju zajedničku politiku sa druga dva naroda".

"To treba učiniti Zagreb, ne formalno - nego stvarno. Da pozove Hrvate da prihvaćaju BiH kao svoju i Sarajevo kao glavni grad. Tek tada ćemo moći očekivati da ćemo se okrenuti prema BiH kao prema cjelovitoj državi u kojoj sva tri naroda sudjeluju sa konstitutivnošću", poručio je Stjepan Mesić. 

Između BiH i Hrvatske je mnogo spornih pitanja. Pelješki most je posljednje u nizu. Da li su narušeni odnosi dvije zemlje?

"U gradnju Pelješkog mosta uloženo puno političkog truda. Pitanje je koliko će to pomoći u razvoju dijela koji povezuje taj most. Imao sam drugu viziju, a to je da se nastavi autocesta preko bh. teritorija, da se napravi sporazum o koncesiji, svima bi to koristilo, a znantno manje bi koštalo", rekao je Mesić. 

"Dobro je rekao jedan inžinjer, koji je išao sa prijedlogom tunela. Bilo bi jeftinijie i puno efikacnije, ne bi kršilo pravo na korištenje mora. To nije išlo zato što se ne vidi", rekao je bivši predsjednik Hrvatske. 

Ranije ove godine, tačnije u martu, Stjepan Mesić je predložen za dobitnika Šestoaprilske nagrade, a to ga je, kako je kazao, dovelo u nezgodnu situaciju. 

"Dobro, to će se sve s vremenom riješiti", poručio je na koncu razgovora.