Mesić o Dodikovom govoru: Izgleda da se pomirio s tim da su granice gotove

Bivši predsjednik Republike Hrvatske i posljednji predsjednik Jugoslavije Stjepan Mesić prisustvovao je prvom danu Sarajevo Business Foruma. Mesić je konferenciji prisustvovao i prethodnih godina jer je kako kaže "vrlo uspješan u regionu i svijetu".

"Meni su i Sarajevo i Bosna i Hercegovina bliska, ali ja dolazim na ovaj Forum jer je vrlo uspješan. Dakle, prvi autori Foruma vjerovatno nisu imali ni približno dokle će ovaj Forum doći, do ove uspješnosti, do ovoga da bude prepoznatljiv ne samo u regiji nego i u svijetu", kazao je Mesić za N1.

Po čemu smo bolji nego prethodnih godina, šta smo naučili?

"Vizuelno svake godine je bolje zbog brojnosti ljudi, sudionika, ali i kvalitetno je bolje zbog poslova koji se stvaraju nakon toga. Čim ima ovako veliki broj ljudi koji se upoznavaju onda se mogu praviti dobri poslovi i u biznisu i u politici. Zato su važni ovakvi skupovi", istakao je Mesić

Stipe Mesić je komentarisao pozitivne poruke o suverenosti i teritorijalnom integritetu BiH koje je na SBF poslao predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik:

"Puno toga sam čuo od gospodina Dodika s čim se nikad nisam složio jer je bilo protiv vizije razvoja našeg prostora i ujedinjenja Evrope međutim današnjim govorom on odudara od svega toga. To je iznenađenje, bilo bi dobro da nastavi sa ovakvim govorima."

"Svi njegovi govori su bili sasvim drugačije dimenzionirani, uvijek sam imao osjećaj kao da on BiH prihvaća kao nešto privremeno, sada izgleda da se on ipak pomirio s tim da su granice u Evropi gotove, arhitektura evropskih granica je gotova i da tu nema promjena", dodao je Mesić.

Posljednji predsjednik Jugoslavije odgovara i na pitanje da li zemlje u regionu mogu da nastupe kao jedno tržište prema investitorima i sa istoka i zapada.

"Objektivno imamo kompatibilnu privredu, gospodarstvo. Imamo sve razloge da između sebe surađujemo. Ukoliko mi u regiji budemo bolje sarađivali onda se prema drugim investitorima pojavljujemo kao jači igrači", odgovorio je Mesić.

Istakao je da mi u regionu moramo biti prijatelji i kada ne želimo jer zavisimo jedni od drugih.