Mesić: Promjena granica na Kosovu vodi u rat

Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić smatra da je "arhitektura Europe kroz neovisnost Kosova - upotpunjena".

Prema njegovim riječima, "promjena granica bi sada, kao što je predloženo u vezi rješavanja kosovskog pitanja, vodila u nove katastrofe i rat". 

"Svi agresori u povijesti Europe su uvijek počinjali ratove kako bi navodno obranili svoju nacionalnu manjinu. To je uvijek bio izgovor, a cilj je uvijek bio osvajanje teritorija. Europa može uspjeti samo ako se rat, kao političko sredstvo isključi, jer više ne postoji motiv zaštite vlastite nacionalne manjine", rekao je Mesić u intrevjuu za bečki Der Standard.

Evropa mora ostati ujedinjena

"Jedan Francuz može na obje strane granice prema Njemačkoj živjeti i to zahvaljujući istim zakonskim pravilima u čijoj izradi su svi sudjelovali. U prvoj liniji Europa mora ostati ujedinjena. Ako otvaramo granice onda i Albancu može biti svejedno na kojoj strani granice živi, i Srbinu isto tako, kao što je to slučaj s Francuzima ili Nijemcima", dodao je.

Na konstataciju da Francuska, Mađarska i djelomično američka administracija podržavaju ideju o razmjeni teritorija po pitanju Kosova, Mesić smatra da "niti Amerika, a ni Francuska ne shvaćaju što bi značilo kada bi došlo do promjene granica".

"Bilo bi kao kada se raspada jedan dvorac. Svijet ne smije to prihvatiti", rekao je Mesić.