Mesić: Srbija priznaje BiH, a u svemu podržava Dodika koji je negira

mesic
Mesić je ocijenio da na jugoslavenskom prostoru mnogi dobro žive od stanja konflikta, koje vraća građane nazad, u vrijeme ratova

Nekadašnji predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić izjavio je da zvanična Srbija deklarativno priznaje nezavisnost i teritorijalnu cjelovitost Bosne i Hercegovine, ali da istovremeno u svemu podržava člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, koji ne priznaje Bosnu i Hercegovinu.

- Beogradska politika je, otprilike, ovakva - mi priznajemo BiH, a u svemu podržavamo Dodika, koji ne priznaje BiH - rekao je Mesić novinarima na konferenciji “Dvije decenije posle” u Kući ljudskih prava u Beogradu.Konferencijom su obilježene dvije decenije od početka normalizacije odnosa između zemalja dejtonskog četvorougla Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore, kao i dvije decenije postojanja regionalne koalicije nevladinih organizacija Igmanska inicijativa.Mesić je ocijenio da na jugoslavenskom prostoru mnogi dobro žive od stanja konflikta, koje vraća građane nazad, u vrijeme ratova.- Neki na tome egzistiraju, a mnogi imaju korist - ocijenio je Mesić, koji je bio i posljednji predsjednik Predsjedništva SFRJ, i dodao da se iza navodne brige političara za države, zapravo, krije "borba za budžet".

Prema njegovim riječima, u pokušaju revizije historije ne učestvuju samo države regiona, već i drugi faktori, poput Evropskog parlamenta, koji je donio revizionističku rezoluciju, u kojoj osuđuje sve totalitarne režime.

- Ali, Jugoslavija nije bila totalitarni, već autoritarni režim. Ja sam živi primjer da nisu svi socijalizmi bili isti - rekao je Mesić, koji je šezdesetih godina uspio da uđe u Sabor Socijalističke republike Hrvatske kao kandidat grupe građana.

On je ocijenio da će predsjednik Hrvatske Zoran Milanović učiniti više koraka ka saradnji u regionu, ali je dodao da ipak sve zavisi ko će formirati Vladu Hrvatske nakon predstojećih izbora, zakazanih za 5. juli.

Održavanje konferencije podržala je Fondacija za otvoreno društvo iz Beograda.