Metak u koverti nakon Parlamenta BiH stigao i na adresu Islamske zajednice Srbije

Novopazarska policija radi na identifikaciji pošiljaoca koverte Islamskoj zajednici u Srbiji, u kojoj se nalazio školski metak umotan u pamučnu tkaninu, prenosi Beta.

O slučaju je obaviješten i tužilac, objavio je u četvrtak novopazarski Radio Sto plus.

Koverta s metkom stigla je u ponedeljak, 4. novembra, s poštanskim pečatom iz Beograda, a na njoj je kao ime pošiljaoca naveden Đorđe Petrović, s adresom ulice Svetog cara Lazara iz Orašca.

U Mešihatu IZ navode da su zabrinuti, jer smatraju da je ova koverta s metkom direktna prijetnja i jasna poruka pripadnicima islama da "nisu poželjni u ovoj državi".

Oni su od predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, Vlade Srbije i Ministarstva unutrašnjih poslova tražili da svojim autoritetom pruže potrebnu zaštitu IZ i svim pripadnicima islama, ali i uvjerenje da je Srbija "i njihova domovina u kojoj mogu živjeti i osjećati se slobodno, u duhu svoje vjere i kulture, bez straha za život i sigurnost".

Osim Islamske zajednice u Srbiji, koverta sa metkom u pamučnoj tkanini u srijedu je iz Beograda stigla i na adresu Parlamenta Bosne i Hercegovine (BiH), a policijski službenici su poslali kovertu Tužilastvu BiH na rasvjetljavanje slučaja, nakon čega se u istragu uključila i Agencija za istrage i zaštitu BiH, prenosi Radiosarajevo.

Početkom ove godine na adresu Mešihata stiglo je prijeteće pismo od izvesnog Stefana Lazarevića iz Beograda, u kojem je vrijeđao islam i muslimane, a ovaj slučaj prema saznanju radija Sto plus još nije riješen.