Home

Metalska industrija USK ostaje bez kvalitetne radne snage

05 Apr

Metalska industrija USK ostaje bez kvalitetne radne snage

Metalska industrija na području Unsko-sanskog kantona, koja je doživjela značajan rast u nekoliko proteklih godina, suočava se u posljednje vrijeme s problemom odlaska kvalifikovane radne snage, potvrdio je Ilfad Medić, ministar privrede u Vladi USK.

“Nažalost, sve je veći broj kvalitetnih radnika koji napuštaju prostor našeg kantona i novo zaposlenje nalaze u inostranstvu. Ova pojava je već poprimila zabrinjavajuće razmjere”, istakao je Medić.

Prema njegovim riječima, glavni uzroci su uslovi rada i lična primanja, koja su u zapadnoevropskim zemljama i po nekoliko puta viša nego u Bosni i Hercegovini.

On je mišljenja kako poslodavci treba da pokušaju da na različite načine motivišu svoje zaposlenike kako bi ih zadržali, a to se u prvom redu odnosi na visinu njihovih plata i ostale pogodnosti.

“Ukoliko se nastavi ovakav trend, suočićemo se s velikim problemima. Nedostatak kvalifikovane radne snage mogao bi uticati na odlazak investitora, kao i na smanjenje ili čak zatvaranje poslovnih subjekata”, rekao je Medić.

Jedna od firmi koja se u posljednje vrijeme suočava s ovim problemom je “HH-Inox” iz Cazina, koju je u posljednjih godinu dana napustilo petnaest radnika.

“Naši radnici imaju relativno visoka primanja za domaće uslove, ali i pored toga odlučuju se na odlazak. Radnik koji nas je nedavno napustio rekao je kako su iz njegovog sela na rad u inostranstvo otišli svi prijatelji i komšije, zbog čega se i on odlučio da sreću potraži u Njemačkoj”, kaže Hasib Hasagić, vlasnik ove firme.

 

(Izvor: Nezavisne.com)

0 Comments

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top