Meteorolog o nevremenu u Zagrebu: Od Ljubljane je došla za sat i po, ovoga će biti sve češće

meteorolog
Krunoslav Mikec iz Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) Hrvatske je govorio o snažnom nevremenu koje je ranije danas pogodilo Zagreb. Napomenuo je da će vremenski ekstremi biti sve češći.

 

Prema njegovim riječima, bio je to mezoskalni konektivni sistem koji je još u prijepodnevnim satima bio daleko od Hrvatske, na području Alpa, na sjeveru Italije, te se postepeno kretao prema istoku - prema Sloveniji i Hrvatskoj.

"Pritom se toliko intenzivirao, posebno iznad Slovenije, a onda naravno i iznad naših krajeva", dodaje.

Mikec je naglasio da se oluja velikom brzinom kretala prema Zagrebu.

"Procjena je da je brzina iznosila 20 metara u sekundi. Od Ljubljane do Zagreba je došla u svega sat i po. Došla je na zagrebačko područje s vjetrovima jakim od 90 do 115 kilometara na sat. U Slavonskom Brodu su udari vjetra iznosili 120 kilometara na sat", ukazao je.

Istakao je da se očekuje novo nevrijeme, ali ne toliko snažno kao ono danas.

"Nažalost, zadržat će se nestabilno. Sada se na radarskim odrazima može vidjeti kako postoje nestabilnosti koje bi se od sjevera Italije trebale približiti preko Slovenije. To bi se moglo desiti već večeras, kasno navečer. Ipak, energije za ovakav poremećaj, za ovakvo nešto ne bi trebalo biti", kazao je.

Kako je izjavio, zbog klimatskih promjena trebamo znati da će ovakvih stvari, ovakvih nevremena biti sve češće.

Usljed nevremena u Zagrebu poginula su dva muškarca - na njih su pala stabla. Urušio se građevinski kran, ulice su bile poplavljene, pojedine građevine su ostale bez krova.

Screenshot: HRT