Arsen Bauk: Mi iz Hrvatske kao države članice možemo dosta doprinijeti za ubrzavanje puta BiH prema EU

Od novoizabranog predsjednika Hrvatske možemo očekivati razgovor sa svim stranama u Bosni i Hercegovini, kaže šef Kluba saborskih zastupnika SDP-a

ef Kluba saborskih zastupnika SDP-a Arsen Bauk za Oslobođenje komentira najaktualnije događaje na hrvatskoj političkoj sceni. Nakon predsjedničkih u fokusu su izbori za Hrvatski sabor, 151 saborskog zastupnika hrvatski građani birat će na izborima čiji je regularni termin najesen ove godine, ali se nagađa i o mogućnosti da se ovi izbori održe ranije. Predsjedništvo SDP-a je na sjednici u Zagrebu odabralo deset koordinatora za parlamentarne izbore po izbornim jedinicama, uskoro osnivaju izborni stožer. Je li ovaj tajming uobičajen ili...? To je uobičajena dinamika priprema za izbore, objašnjava Bauk.

Dodatni motiv

Još od 2006. kada je godinu pred parlamentarne izbore imenovan tim koordinatora izbornih jedinica, to se događalo uoči svakih izbora za Sabor. Ove godine bilo je specifično jer su se prije parlamentarnih održavali izbori za predsjednika Republike. Tako da smo čekali da se završi drugi krug predsjedničkih izbora. Ne znam koliko je to vašim čitateljima poznato, ali izborne jedinice u Hrvatskoj se ne poklapaju s granicama županija, ili gradova i općina, nego je, primjerice, Zagreb podijeljen na četiri izborne jedinice. Stoga imamo drugačiji ustroj, moramo se drugačije grupirati za parlamentarne izbore da bismo funkcionirali kao stranka na razini izbornih jedinica.

Nakon pobjede SDP-ovog kandidata Zorana Milanovića na predsjedničkim izborima, može li nam opisati raspoloženje u najjačoj hrvatskoj oporbenoj stranci, kakva je atmosfera u SDP-u?

“Atmosfera je dobra”, kaže sugovornik Oslobođenja.

Pobjeda novoizabranog predsjednika države Milanovića osnažila je motivaciju i optimizam esdepeovaca:

Takozvano podizanje atmosfere i boljeg morala je već počelo nakon izbora za Europski parlament u proljeće prošle godine kada smo dobili četiri mandata i ostvarili fantastičan rezultat koji je bio iznad svih očekivanja, a nakon pobjede predsjednika Milanovića na izborima, to je još dodatni motiv za članove. Jer se pokazalo da je SDP i dalje ozbiljan konkurent za pobjedu na parlamentarnim izborima, ovo je vjetar u leđa.

Treba, naravno, uvažiti i doprinos ostalih stranaka koje su također podržavale novoizabranog predsjednika RH, dodaje. Bauk za aktualnu situaciju na hrvatskoj političkoj sceni ima slikovitu komparaciju i još slikovitiju deskripciju:

“Opisujem je na način da su ovi predizbori, a to su izbori za Europski parlament i predsjednika države, imaju utjecaj kao što, primjerice, u utrkama Formule 1 imaju kvalifikacijske utrke. Određuju tko će startati iz prvog reda, a onda je na onome tko starta iz prvog reda da tu prednost zadrži do kraja.”

U javnom prostoru nagađa se o mogućnosti da HDZ-ova Vlada kreira prijevremene parlamentarne izbore tako što će isprovocirati gubitak parlamentarne većine, što misli o takvom scenariju? Kaže da iz izjava čelnika HDZ-a ispada da termin parlamentarnih izbora ne ovisi o njima, nego o njihovim koalicijskim partnerima. Dok je Vlada stabilna i ima parlamentarnu većinu, ona opstaje.

Hoće li hadezeovci ocijeniti da imaju više šansi za pobjedu ako sami izazovu izbore, to je stvar njihove političke ocjene, na nama je da budemo spremni za parlamentarne izbore kad god se oni dogode”, poručuje ovaj istaknuti esdepeovac.

Bratoubilački rat

Kolaju i priče o tzv. velikoj koaliciji HDZ-a i SDP-a, hoće li je biti?

Pa mi idemo na izbore da pobijedimo HDZ, a ne da ih zadržimo na vlasti, ja sam davno rekao pola u šali, pola u zbilji koji su uvjeti za tzv. veliku koaliciju, a to je da se HDZ mora riješiti lopova i ustaša“, kaže Bauk.

Komentirajući “bratoubilački rat unutar HDZ-a” koji se navodno razbuktava nakon poraza njihove kandidatkinje na predsjedničkim izborima, a koji pojedini viđeni članovi ove stranke javno negiraju, kaže da je teško očekivati javnu potvrdu takvog stanja.

Takve stvari se mogu samo iščitati iz nekih izjava i poteza. Ako u HDZ-u budu imali svoje unutarstranačke izbore prije parlamentarnih, to pokazuje da su razlike među njima tolike da se nisu mogli suspregnuti da svojih međusobnih svađa poštede građane“. Smatra da “nije normalno” da premijer koji je vodio Vladu tri ili četiri godine najprije polaže račun pred svojom strankom, a ne pred građanima.

“Sad, zamislite da stranka okrene palac dolje premijeru, to nije baš normalno. Oni moraju građanima podnijeti račun za to kako su vodili državu, onda će članovi stranke moći na temelju ocjene građana ocijeniti žele li i dalje takvu politiku ili žele promjenu“. Da žele promjenu na zagrebačkom Pantovčaku, građani su se o tome već izjasnili, ali što se u Bosni i Hercegovini može očekivati od novoizabranog predsjednika Milanovića?