Midžić: Opremamo migrante u Vučjaku u slučaju da budu premješteni

Danas je organizovana podjela odjeće i hrane u migrantskom kampu Vučjak kod Bihaća, dan uoči najavljenog zatvaranja kampa.

Salem Midžić iz Crvenog križa Grada Bihaća za N1 je kazao da danas žele da opreme migrante sa svim neophodnim stvarima u slučaju da sutra budu premješteni.

"Mi radimo svoj dio posla koji smo radili i do sada. Mi ne računamo ni na kakvo odvoženje migranata. Nama je sutra isti dan kao i svaki drugi. Ako se to desi, desi, ako se ne desi mi ćemo opet biti tu uz ove ljude", pojasnio je.

Midžić tvrdi da otkada je došao u ovaj kamp nema kontakata ni sa jednom institucijom, osim sa MUP-om Unsko-sanskog kantona, tako da ne zna gdje bi migranti mogli biti prebačeni.

"Ono što je jako bitno je doprinos donatora koji su u velikoj količini dovozili robu za migrante. Oni su pomogli da mi opstanemo u ovom kampu, da pomognemo ovim ljudima. Pobijedila je humanost", istakao je.

Prema njegovoj procjeni, u Vučjaku se trenutno nalazi oko 600 migranata.

"Policija je i sad dovezla jedan autobus migranata. Kamp se i dalje puni. Da li je to priprema za sutrašnji dan da se svi skupe na jednom mjestu i da se odradi taj dio što je planiran, ne znam. Ali mi smo spremni za prihvat migranata, da ih opslužimo. Ako ništa, da imaju toplu odjeću, da imaju obuću, da su siti. To je ono što je najbitnije", kazao je.