Migrant iz Pakistana od meningitisa preminuo u bolnici u Bihaću

U kantonalnoj bolnici u Bihaću jučer je od posljedica meningitisa preminuo 19-godišnji migrant iz Pakistana, potvrđeno je za Klix.ba u MUP-u USK.

Iako su pojedini portali objavili da je razlog smrti jučerašnji fizčki obračun nekoliko desetina migranata u Velikoj Kladuši, iz MUP-a USK su demantovali te informacije. 

"Radi se o H. M. (1998.) iz Pakistana. On je primljen u bolnicu 18. jula zbog jakih upala i infekcija, a preminuo je jučer u bolnici u 9:30 sati usljed meningitisa i upale pluća", kazao nam je viši inspektor Adnan Beganović.

Kako saznajemo radi se o 19-godišnjem Hassanu Muhammedu. On je, prema riječima Zemire Gorinjac, predsjednice udruženja Solidarnost iz Bihaća, stanovao u privatnom smještaju u Bihaću, gdje se razbolio, nakon čega je prevezen u bolnicu.

"Kontaktirali smo ambasadu Pakistana i pogrebno društvo. U ambasadi su nam rekli da bi htjeli da se snosi dio troškova, s obzirom na to da imaju isti slučaj i u Hrvatskoj. Kako smo saznali u bolnici, ne postoji opasnost zaraze za njegove prijatelje koji su bili s njim, a trenutno se utvrđuje šta je uzrok njegovog oboljenja", istakla je Gorinjac.

U ovom udruženju organizirali su akciju prikupljanja sredstava za transport umrlog u Pakistan što košta oko 3.500 eura, a sličnu akciju organizirali su nedavno kada se migrant iz Afganistana utopio u rijeci Korani u Cazinu.

"Tada su migranti međusobno prikupljali novac, iako nemaju ni za svoje potrebe. Stoga smo sada odlučili da pokažemo humanost i pomognemo, pogotovo što je porodica nesretnog migranta u Pakistanu jako siromašna", kazala je Gorinjac.

Svi oni koji žele pomoći transportu tijela preminulog u Pakistan, mogu to uraditi uplatama:

TURKISH ZIRAAT BANK BOSNIA d.d

U KM VALUTI: 186-000-1053170055

DEVIZNI:
SWIFT code :TZBBBA22
IBAN: BA391860001653170151

Primalac: udruženje Solidarnost.
Svrha: "Za transport umrlog migranta"