Migrant koji se nalazi u Bihaću nije počinio ubistvo pet osoba ni u Makedoniji ni u Grčkoj

Nakon što je komesar MUP-a USK Mujo Koričić izjavio je kako je u Velikoj Kladuši policija prije 15 dana uhapsila migranta za kojega je dodatnom istragom utvrdila da je osumnjičen za ubistvo pet osoba u sukobu migranata u Makedoniji, o svemu se oglasilo i Tužilaštvo USK.

Ističu da je Tužilaštvo 28. oktobra zaprimilo prijavu da je u privremenom migrantskom kampu 'Borići' u Bihaću, osoba inicijala H.A. prepoznata kao osoba koja je učestvovalo u ubistvu jednog migranta na granici Grčke i Makedonije.

"Temeljem ovakvih navoda, putem NCB Interpola Sarajevo zatraženo je da se izvrše provjere kod Interpola Grčke i Interpola Makedonije o konkretnom događaju. Od Interpola Makedonije zaprimljena je obavijest da slučaj ubistva migranta nije evidentiran na teritoriji ove države. Interpol Grčke se izjasnio da su njihovi policijski organi istraživali slučaj ubistva migranta iz Pakistana koji se desio na njihovoj teritoriji u julu 2018. godine, ali da je upoređivanjem biometrijskih podataka H.A. koji je lišen slobode u Bihaću utvrđeno da isti nije povezan s ovim događajem", kaže se u saopćenju Tužilaštva.

Nakon izvršenih provjera, obzirom da nisu postojali osnovi sumnje da je H.A. počinilo djelo zbog kojeg je prijavljeno, ovo Tužilaštvo je u ovom predmetu donijelo odluku da se istraga neće provoditi.

Podsjetimo i Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Makedonije demantovalo je navode policijskog komesara Unsko-sanskog kantona Muje Koričića koja je prije nekoliko dana izjavio da je u Velikoj Kladuši uhapšen migrant za kojeg je dodatnom istragom utvrđeno da je osumnjičen za ubistvo pet osoba u sukobu migranata u Makedoniji.
Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Makedonije ističu da na teritoriji Makedonije uopće nije registrovan slučaj u kojem je migrant počinio peterostruko ubistvo.