Migrante čamcima prevozili do Hrvatske i zaradili 100.000 KM!

Organizirana banda trgovaca ljudima, na čijem je čelu Edis Mešinović, a koja je razbijena zajedničkim akcijama Granične policije BiH i hrvatskog USKOK-a, migrante je čamcima i šumskim putevima prebacivala do granice s Hrvatskom, otkriva „Dnevni avaz“. U Hrvatskoj ih je preuzimala druga kriminalna grupa.

Šumski putevi

Edis Mešinović kao vođa grupe te Elmir i Zinaid Okić, Aldin Begović i Suljo Pašić od 27. februara do 10. aprila ilegalno su u Hrvatsku prevezli najmanje 91 migranta i zaradili 45.500 eura.

- Među njima je i lice nadimka Besford, koje im je pomagalo da migrante nezakonito prebace u Hrvatsku. Radi se o državljanima Turske, kao i o osobama s područja Kosova. Edis Mešinović, Zinaid i Elmir Okić davali su upute i zadatke ostalim članovima grupe Sulji Pašiću i Aldinu Begoviću. Njih trojica preuzimali bi migrante na području Bihaća, a onda ih preko rijeke Gline prebacivali čamcem ili šumskim putevima – navodi se u policijskom izvještaju do kojeg je došao naš list.

Migrante su preuzimali ispred ugostiteljskih objekata u Bihaću, a potom ih vodili na nepoznate lokacije do kasnih noćnih sati.

- Pripadnici grupe Suljo Pašić i Aldin Begović po uputama organizatora preuzimali su migrante i odvodili ih u mjesto Ponikve, koje je u neposrednoj blizini državne granice, van mjesta predviđenog za prelazak, te ih pješice ili čamcem preko rijeke Gline predvodili s teritorije BiH u Hrvatsku, preko Petrove Gore, da bi ih dalje predavali članovima kriminalne grupe u Hrvatskoj. Jednom od tih grupa rukovodio je Mićo Jurković, a drugom Matija Kelečić. Upravo je s Kelečićem Suljo Pašić dogovarao način i mjesto preuzimanja migranata – navodi se u izvještaju.

HAPSSENJE.jpg

Privatna kuća

Ništa nije rađeno bez znanja Edisa Mešinovića te Zinaida i Elmira Okića, dok je zadatak Aldina Begovića bio osiguravanje smještaja ilegalnim migrantima do daljnjeg prebacivanja.

- Begović je po nalogu organizatora osiguravao smještaj migrantima u mjestima Barake i Grahovo, u privatnoj kući u kojoj živi sam – navedeno je na kraju izvještaja.

Prekršili Konvenciju UN-a  

Organizatori i svi članovi grupe postupali su protivno Konvenciji Ujedinjenih naroda protiv transnacionalnog organiziranog kriminala, protivno članu 6. Protokola protiv krijumčarenja migranata kopnenim, morskim i zračnim putem. Postupali su protivno Zakonu o graničnoj kontroli BIH, Zakonu o strancima i Zakonu o azilu.

Predložen pritvor

Odbranu prvoosumnjičenog Edisa Mešinovića preuzeo je sarajevski advokat Almir Bibić, koji nam je jučer u telefonskom razgovoru kazao da se njegov klijent branio šutnjom te da je Tužilaštvo predložilo da mu bude određen jednomjesečni pritvor. Ali, on je predložio da mu budu određene mjere zabrane.