Mektić i Vlada USK dogovorili: Migrante izmjestiti iz urbanih dijelova kantona

Na poziv Vlade USK, Mektić se danas susreo s premijerom Mustafom Ružnićem, komesarom policije Mujom Koričićem i Peterom Van Der Auweraertom, koordinatorom IOM-a za Zapadni Balkan.

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine (BiH) Dragan Mektić je danas u Bihaću izjavio kako će najkasnije sutra biti poznati objekat ili više njih za smještaj migranata na području Unsko-sanskog kantona (USK), javlja Anadolu Agency (AA).

Na poziv Vlade USK, Mektić se danas susreo s premijerom Mustafom Ružnićem, komesarom policije Mujom Koričićem i Peterom Van Der Auweraertom, koordinatorom Međunarodne organizacije za migracije (IOM) za Zapadni Balkan. Tema sastanka bila je rješavanje migrantske krize u kontekstu izmještanja migranata van centra Bihaća i Velike Kladuše.

Prema riječima Mektića, konačno su došli do "nekakvih rješenja", bolje komunikacije i dogovora na relaciji Unsko-sanski kanton i vrh države, što daje nadu i ulijeva optimizam da će se trenutna kriza i problemi s kojima se suočava ovaj dio BiH, ubrzo rješiti na obostrano zadovoljstvo i građana ovog kantona i migranata.

"Mi smo do sada na prostoru Unsko-sanskog kantona imali problem što nismo mogli nikako da se dogovorimo i odredimo lokacije i prostore koje bi pretvorili u prihvatne centre, u kojima bi držali sve te migrante i na takav način ih držali pod određenom kontrolom. Sve vrijeme do sada smo potrošli na razgovore bez nekih konkretnih rezultata. Sada smo na ovom sastanku s novim premijerom dogovorili da ćemo najkasnije do sutra tačno imati objekat ili objekte u kojima ćemo ovdje na prostoru Unsko-sanskog kantona, konkretno na području Bihaća, vrlo brzo početi da smještamo te migrante na način da ćemo najprije tu smjestiti one koji se nalaze na ulicama, u privatnim smještajima i na taj način smanjimo uticaj svega toga na bezbjednosnu situaciju u gradu", istakao je Mektić dodavši da će se migrantima propisati strožiji red u prihvatnom centru i na području Bihaća.

Kako je naglasio Peter Van Der Auweraert, IOM je od početka bio spreman da pruži podršku vlastima kada su u pitanju privremni smještajni kapaciteti za migrante, te da će nastaviti sarađivati s Crvenim krstom Unsko-sanskog kantona i da je IOM spreman pružiti podršku premještanja migranata sa području USK-a na druga područja BiH, ako se vlasti tako dogovore.

"Sve ono što smo mi radili od samog početka je da podržavamo privremeni smještaj migranata u određene centre. To nismo radili zbog toga da bi se migrantima omogućilo da ovdje trajno ostanu, nego da bi oni bili smješteni u odgovarajuće smještaje. Ljudi u Bihaću i ostalim lokalnim zajednicama bili su dosta dugo jako strpljivi i pružali su nam podršku. Cilj smještanja migranata u prihvatne centre jeste da se smanji pritisak na lokalno stanovništvo. Također upošljavamo lokalne firme koje izvode radove koje radimo na ovim smještajnim kapacitetima, a također smo s gradonačelnicima Bihaća i Cazina radili na razvoju lokalnih projekata koji će na neki način vratiti ovo što su migranti na neki način uništili", kazao je Auweraert.

Izvor: