MJEŠTANI BOJKOTUJU: Migranti će pohađati nastavu u Brekovici

Ministarstvo nauke kulture i sporta Unsko-sanskog kantona odredilo je da će djeca migranata koji su smješteni u u hotelu "Sedra", njih oko 50, pohađati nastavu u Osnovnoj školi Brekovica.

Kako za Cazin.NET govori jedan od mještana Brekovice, roditelji učenika Osnovne škole su doslovno zgroženi načinom na koji im je ta informacija prezentirana. Tako će od 5. decembra tekuće 2018. godine oko 50 djece migranata u dva odjeljenja pohađani nastavu u osnovnoj školi Brekovica. Mještani strahuju da bi se isti zajedno sa roditeljima mogli doseliti u ovo bihaćko naselje, kako bi djeci bilo bliže pohađanje nastave.

   - "Roditelji, kao i ostali mještani zgroženi su načinom na koji im se prezentirao dolazak migranata u ovu školsku ustanovu, gdje im je samo saopšteno da dolaze, te da oni na to ne mogu utjecati. U ovoj MZ-ci do sada je bikla praksa da se nitko ništa ne pita, pa su tako postavljeni mnogobrojni repetitori od kojih je jedan u dvorištu škole te sportska dvorana, gdje je slučaj završio na Kantonalnom sudu i ne nazire se njen završetak. Nedavno je pokušano spajanje 1. i 3. razreda u jedan gdje su roditelji spriječili ostvarenja tog plana dignuvši svoj glas protiv takvih pokušaja", kazao je za Cazin.NET jedan od mještana Brekovice.

Kako navode pojedini roditelji učenika iz Brekovice, ukoliko se ostvari ova najava iz ministarstva, spremni su povući svoju djecu sa redovnog pohađanja nastave, jer roditelje za mišljenje niko nije pitao, gdje im je samo stigla obavijesti o istom.

Izvor: