Migranti mirno sjede i gledaju kako 200 mladih kupi smeće za njima

Aktivisti pronalaze šprice, dokumente, garderobu..

Više od 200 mladih učestvuje danas u akciji čišćenja Željezničke stanice i okolice u Sarajevu. Akciju provodi Udruženje građana “Ruke” iz Sarajeva kao jedan od zvaničnih organizatora projekta „Let's do it“, koji se u našoj zemlji održava još od 2012. godine.

Glavni koordinator akcije "Let's do it" u Sarajevu Junuz Elkaz kazao je za „Avaz“ kako je cilj ovog projekta poruka da Bosna i Hercegovina može biti bolje i ljepše mjesto za život, zemlja u kojoj se svi konflikti rješavaju u ljubavi i miru.

Image

-Akcija se provodi u sklopu globalnog Svjetskog dana čišćenja „World Cleanup Day“ i ovo je već 8. akcija čišćenja koju organiziramo. Naši aktivisti, njih skoro 200, danas su raspoređeni na Željezničkoj stanici u Sarajevu i na širem području oko nje. Planiramo da za četiri sata očistimo ovo područje, iako je situacija, kao što vidite, katastrofalna – kazao je Junuz Elkaz.

Aktivisti čiste svaki grm pojedinačno i detaljno, a prema riječima koordinatora, ostali su šokirani i zatečeni predmetima koje su pronalazili.

- Pronalazimo šprice s iglama, dokumente koji, navjerovatnije, pripadaju migrantima, odjeću, deke... Smeća ima na sve strane, potrebno nam je 400 vreća od 120 litara. Ovo je strašno koliko smo našli smeća u ovoj urbanoj zoni u centru Sarajeva – kazao je Elkaz.

Image