Migranti pate u Vučjaku

Zabranjen rad njemačkim volonterima na Vučjaku

Migrantska kriza u Unsko-sanskom kantonu trenutno je u stadiju kada niko nije zadovoljan. Prvo, policajci danonoćno rade. Postavljaju punktove. Sprečavaju kriminal. Legitimišu migrante koji se više ne šetaju tako slobodno, ne spavaju u parkovima, ne piju alkohol i ne drogiraju se na javnim mjestima. Policajci rade prekovremeno, a slobodne dane nemaju. 

Prvi mrak

Drugo, građani i dalje strepe. Strahuju za svoju djecu. Imovinu. Frustrirajuće je da, naprimjer, trafike ne rade poslije 18 sati. Zatvaraju se s prvim mrakom.  

Treće, migranti pate u kampu Vučjak nedaleko od Bihaća. Žale se na užasne uvjete. Sve je improvizacija. U blizini je i minsko polje. Donedavno je bilo i mnogo zmija.  

- Ovo je 15 dan bez prestanka da radimo i da voz zaustavljamo na istoj ovoj lokaciji - kaže policajac iz Bosanske Krupe u Bosanskoj Otoci.

Nije odmorio. 

- Ne vidim rješenje. Ovo je sve uzaludno. Mi smo opet prodati - govori dok čekamo da voz stigne.

U kakvim uvjetima žive migranti na Vučjaku dovoljno je prošetati do ovog mjesta i približiti se na stotinu metara. Nosnice će biti veoma iziritirane. Loše je. Treba biti realan i to priznati. Najgore je što ide zima.

- Do snijega ćemo mi već biti u Hrvatskoj - govori jedan mladić iz grupe migranata.

Također, sve je manje volontera, humanitaraca koji pomažu nesretnim migrantima. Osim Crvenog križa, na Vučjaku je posljednjih nekoliko mjeseci i Dirk Planert, humanitarac iz Njemačke.

On je u agresiji na BiH dosta vremena proveo u Bihaću, pomažući ljudima. Međutim, prije četiri dana dobio je zabranu pružanja medicinske pomoći migrantima. Zabranu o radu izdalo je Ministarstvo zdravstva Unsko-sanskog kantona. Zašto?

Plaća kaznu

Odgovor od Ministarstva do zaključenja ovog izdanja "Dnevnog avaza" nismo dobili.   

Osim toga, Planertu i drugim volonterima je naređeno da napuste državu u roku od sedam dana te im je izrečena kazna od 1.500 eura.

Smanjen broj krađa

MUP USK uspio je staviti pod kontrolu dobar dio migranata koji dolaze na područje ovog kantona. U svakom trenutku migranti koji bez papira iz centara Bira, Đačkog doma ili Vučijaka hodaju gradom bit će uhapšeni i u kratkom roku prebačeni u neki od kampova. Tako je i u posljednja tri mjeseca smanjen broj krađa koje su pravili migranti.