U protekla tri dana migranti na području USK počinili nekoliko krivičnih djela: Provaljuju, pljačkaju i opijaju se!

Sigurnosna situacija u Unsko-sanskom kantonu, zbog migrantske krize, uveliko je narušena, iako policija još uvijek stanje drži pod kontrolom. Međutim, migranti su sve češće akteri brojnih krivičnih djela, a tako je bilo i proteklog vikenda, sudeći prema izvještajima Kantonalne uprave policije.

Nakon dojave mještanke Orašca da je u subotu izvršena provala u kuću, čiji vlasnik Š. Ž. trenutno ne boravi u njoj, policajci su dolaskom na mjesto događaja uočili u prizemlju kuće razbijen prozor i u kući zatekli 18-ogodišnjaka i 22-godišnjka iz Libije, koji su lišeni slobode, zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili krivično djelo narušavanje nepovredivosti doma.

Policiji u Velikoj Kladuši u petak su se obratila tri migranta iz Sirije, starosti 32, 34 i 36 godina, koji su prijavili da su im nepoznate osobe sa područja te općine otuđile novac. Naime, oni su s njima, kako su kazali, dogovorili prebacivanje šest drugih migranta do Italije, nakon čega bi im isplatili 7.200 eura. Migranti su nakon dogovora s nepoznatima sjeli u motorno vozilo, a nakon kraće vožnje su izbačeni iz vozila, otuđeni su im mobiteli i novac. U toku je istraga i daljnji rad na dokumentovanju krivičnog djela razbojništvo.

Vlasnik motela u Bosanskoj Otoci M. E. u subotu je prijavio policiji da je tokom noći izvršena provala u ovaj objekat iz kojeg je otuđeno oko 300 maraka. Pregledom video nadzora, utvrđeno je da su tri nepoznata migranta izvršila krivično djelo teške krađe, te se uputili u pravcu Željeznog mosta. Istraga je u toku.

Uposlenik zaštitarske agencije, angažiran na osiguranju prihvatnog migrantskog centra „Bira“ u Bihaću, u subotu je policiji prijavio probleme sa migrantom smještenim u ovom centru. IUvrđeno je da se radi o 26-godišnjaku iz Afganistana, koji je u alkoholiziranom stanju narušavao javni red i mir u neposrednoj blizini samog prihvatnog centra, u kojem i boravi.

Izvor: