fbpx Migranti iz Afganistana roštiljaju patke na Uni, Bišćani zgroženi

Migranti iz Afganistana roštiljaju patke na Uni, Bišćani zgroženi

Home

Migranti iz Afganistana roštiljaju patke na Uni, Bišćani zgroženi


Bišćani, iako nadaleko poznati po humanosti i spremnosti da pomognu svakome u nevolji, očigledno ne mogu pomiriti svoje dobročinstvo i probleme koje je sa sobom donijelo više od 2.000 migranata u njihov grad.


Osim što se međusobno sukobljavaju, što utječe i na sigurnost Bišćana i stvaranje atmosfere straha, jer često bježeći jedni od drugih, upadnu i u dvorišta lokalnog stanovništva, te što su migranti uveli praksu da u centru grada na rijeci Uni peru i na poznatom kupalištu Beton suše veš te pale vatre po gradu, sada su otkriveni kako love divlje patke i potom ih roštiljaju.

Bišćani koji su nam otkrili najnoviji „hobi“ migranata i koji su željeli ostati anonimni kažu da divlje patke uz Unu, simbol Bihaća, uglavnom love i jedu migranti porijeklom iz Afganistana.

– Namame ih kruhom da izađu iz vode na obalu i tako ih hvataju. Onda nađu mjesto gdje će zapaliti vatru, pa ih bace na roštilj. Čuli smo da to rade isključivo migranti iz Afganistana. Mi naše patke s Une nismo jeli ni u vrijeme najveće gladi. Ovo se mora pod hitno zaustaviti i treba ih spriječiti da to rade – kaže sagovornik.

Anel Ramić, ministar unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona, kaže  da ga, s obzirom na uvjete u kojima migranti borave u Bihaću, ništa više ne iznenađuje.

Ograničeni kapaciteti

– Moguće je da jedu i patke. Mene ne bi iznenadilo ni da počnu sami sebe jesti. Policija čini sve što je u našoj moći i mi i ovako apeliramo na građane da nam prijave sve nedozvoljene i nezakonite radnje. Ali, viši nivoi vlasti moraju konačno shvatiti da svi mi ovdje, pa i policija, imamo ograničene kapacitete da bismo se nosili sa svim problemima koji su nam stigli s ovolikim migrantima – kaže Ramić.

Ramić: Policija čini sve što je u njenoj moći

On najavljuje da bi agilniji pristup rješenju migrantske krize na području Unsko-sanskog kantona morao otpočeti nakon današnjeg sastanka s ministrom sigurnosti BiH Draganom Mektićem, koji dolazi u Bihać.

Porodice će biti izmještene u hotel „Sedra“

Ministar Ramić potvrdio je  da bi migrantske porodice s djecom trebale uskoro biti izmještene iz centra grada u hotel „Sedra“, koji se nalazi između Cazina i Bihaća i koji je u privatnom vlasništvu. Taj hotel trenutno ne radi. Troškove njihovog smještaja trebale bi snositi međunarodne organizacije. No, i Ramić kaže da ovim neće biti riješen problem.

– Jer, među migrantima u Bihaću najmanje je onih s djecom. Većina su uglavnom mladići i sredovječni muškarci. Tako da ćemo mi insistirati da se i oni izmjeste iz Bihaća, a smjeste u šatore u krugu „Sedre“ – najavljuje Ramić.

Barem jednom su spasile grad

Patke su u Bihaću u povlaštenom statusu, jer legenda kaže da su „patke i guske barem jednom spasile Bihać“. Prema njoj, u vrijeme osmanskog pohoda na taj dio BiH patke su svojim glasanjem u jedno rano jutro probudile Bišćane, kada su ih na spavanju pokušali iznenaditi Turci koji su nadirali iz pravca Sokoca. I to je jedan od razloga zašto Bišćani vole i poštuju svoje patke i žele ih zaštititi.

Topic
Objavio: Pet, 06/07/2018 - 09:13

Povezane vijesti

Back to top