Migranti se kriju od policije

Migranti
Vlasti USK-a iseljavaju migrante u kamp Lipa, kako bi u roku od deset dana u potpunosti zatvorile Biru, ali saradnja sa IOM-om nije za pohvalu

 

Kamp Bira, kao i drugi kampovi u USK-u, nastao je kako bi se migranti sklonili sa ulice. U početku su predstavnici IOM-a bili protiv bilo kakve lokacije za migrante van grada, pravdajući to potrebom da migranti imaju svu neophodnu infrastrukturu, ali kako sve više migranata pristiže i kako treću godinu lokalna policija s mukom pokušava održati stanje sigurnosti, kampovi van gradova su jedina solucija.

Lipa (ni)je puna

Migrantima, naviklim da se slobodno kreću, to se dakako ne sviđa, bježe od policije i skrivaju se u gradskim skvotovima.

Na grupi Transbalkanska solidarnost jedan maloljetni migrant je objavio fotografiju kako se skriva ispod kontejnera od policije.

- Kada je policija upala u kamp, zavladali su panika i strah. Dječak se sakrio ispod kreveta, uplašen da bi ga mogli tući ili odvesti negdje. On je samo jedan od mnogih koji su zaglavili u logorima koje im pravi EU, a samo je dijete koje se usudilo da sanja, naveli su iz Solidarnosti.

Kamp Lipa treba proširivati svoje kapacitete

Prebacivanju migranata, iako je za to postignuta saglasnost, protivi se i IOM, iz kojeg tvrde da na Lipi više nema mjesta. Njihov koordinator za Lipu Dražen Rozić za kantonalnu televiziju je izjavio da imaju 1.158 korisnika i da nemaju kapacitet za preko hiljadu ljudi.

Da pomagači i humanitarci nisu na terenu i spašavaju migrante od nasilja, posljedice bi bile i gore, piše Bento.de

- Ljudi koji su dovedeni su na livadama oko centra, ne znamo šta ćemo s njima, ali nemamo mogućnosti da ih primimo u Lipu, kazao je Rozić.

Međutim, policija u USK-u ne odustaje, oni smatraju da kompleks na Lipi ima daleko veće kapacitete i da IOM treba gore da prebaci kontejnere iz Bire. Također, ministar Nermin Kljajić, koji svakodnevno prima informacije o brojnom stanju u kampovima, kaže da migranata u Lipi ima oko 800 i da ih IOM bespotrebno sprečava da uđu u zonu kampa.

Posljednja dešavanja u USK-u u žiži su i nekoliko stranih medija, njemački Bento i Tagesschau navode da se sve češće dešava da su migranti fizički maltretirani od zaštitara, policije, ali i građana USK-a. Također navode identične teze onim iz IOM-a; da su kampovi puni, da u njima nema mjesta, da svakodnevno puni autobusi stižu iz svih dijelova zemlje u Krajinu, u kojoj, kako pišu, raste napetost, ali i ksenofobija.

IOM je neprijatelj

I humanitarci koji učestvuju u pomaganju migrantima na balkanskoj ruti su uznemireni do krajnjih granica. Grubo postupanje i pushback migranata ih toliko zabrinjavaju da izražavaju bojazan kako su oni koji se usude pomagati migrantima “sljedeći na redu”.

Ministar policije Nermin Kljajić tvrdi da maloljetnici nisu problem, ali da im IOM i država moraju pružiti bolji smještaj

I zaista, na društvenim mrežama i forumima u Krajini odavno se i humanitarci uvrštavaju u “neprijatelje” zajedno sa IOM-om, koji su im donijeli strahovite probleme sa migrantima. IOM trenutno bilježi strašan pad popularnosti u USK-u iako su samo prije godinu ulagali novac u projekte lokalnih zajednica, izgradnju rasvjete, klupa u parkovima i kanti za smeće sa natpisima na nekoliko stranih jezika koje migranti govore. Integracija očito nije uspjela, osim izuzetka da će i djeca migranata, zajedno sa svom djecom u USK-u, sjesti ponovo u školske klupe 14. septembra.

Image
Kamp