Migranti se umotavaju u plastične vreće da prevare policiju Hrvatske

sadasdasd
S granice ih vrate s fluorescentnim sprejom na vratu koji se teško čisti, da ih noću lakše prate, kažu mještani

Migrantska kriza u BiH neće eskalirati, ona je već eskalirala. Dovoljno je otići u Veliku Kladušu i Bihać i lako se uvjeriti o koliko velikim razmjerama ovog problema za BiH je riječ.  

Od Velike Kladuše do Bihaća, putem preko Šturlića i Tržačke Raštele, kreću se stotine migranata. Jedni puni nade, s velikim rancima, pokušavaju prijeći u Hrvatsku. Drugi se vraćaju bez ranaca i telefona, s povredama.

Spremni Hrvati

- Prije pet dana pokušali smo prijeći, uhapsili su nas, pretukli i vratili nazad - govore nam dvojica Afganistanaca u mjestu Krakače kod Velike Kladuše, pokazujući rane na nogama i rukama.   

U mjestu Gata, u lokalnoj trgovini desetak migranata obavlja posljednju kupovinu pred polazak u takozvani game - ilegalni ulazak u Hrvatsku.

- Kupuju vreće za smeće i umotavaju se u njih. Nagledao sam se svega. Bilo ih je, vrate se s granice, a na vratu im fluorescentni sprej koji se teško čisti. Tako ih lakše prate u noći. Danima taj sprej ne može da se opere. To je samo jedan od načina kako ih Hrvati guraju nazad - pojašnjava nam trgovac u toj radnji i dodaje da najviše kupuju energetska pića, hljeb i jufke. 

Dok razgovaramo, službenici Granične policije BiH presreli su grupu od 20-ak migranata i vraćaju ih na put prema Bihaću. Bez pogovora, sarađuju s policijom i u koloni, jedan po jedan, idu nazad. Na početnu tačku.

Na drugoj strani ove migrantske rute, u mjestu Glinica, na samoj granici s Hrvatskom, mještani su na prozore i vrata stavili dodatne rešetke. 

Sanela Ćufurović, mještanka Glinice, kaže da se migranti uvijek kreću u grupama.

- Sve kuće čiji su vlasnici vani su provaljene. Posljednjih sedmica situacija se smirila jer policija stalno patrolira. Najgore je kad noću ulaze u dvorište - kaže ona. 

Poslije Glinice, migrante čekaju hrvatski graničari s punom spremom. Prava je lutrija na tom dijelu ući u Hrvatsku.

Manja grupa

Ispred kampa Miral situacija je uobičajena. Manje grupe migranata, kako pada noć, pripremaju se na „game“. 

Jedan od mlađih mještana savjetuje nam da pratimo manju grupu migranata koji su tek izašli iz kampa. Samo dvjestotinjak metara dalje zaustavljaju se i nešto razmjenjuju. Nastavljaju dalje prema Glinici, tempirajući da na granicu dođu u vrijeme prvog mraka...

Napadnuta djevojka, pronađena marihuana

U Bihaću je prošle sedmice napadnuta djevojka, a prije dva dana u Jablanskoj ulici, u blizini kampa Bira, kod jednog migranta policajci su pronašli 48 paketića marihuane.  

- Tokom redovne kontrole u Jablanskoj ulici policajci su primijetili da se migrant čudno ponaša nakon što je vidio policijsko vozilo. Kontrolirali su ga i pronašli paketiće umotane u aluminijsku foliju. Kasnije je utvrđeno da se radi o marihuani, a migrant je iz Pakistana, 1995. godište. Kod sebe je imao karticu iz kampa Lipa - rekao je Ale Šiljdedić, portparol MUP-a USK.