Migranti u Krajini: Poćelo uklanjanje divljih kampova, sigurnosna situacija stabilna

.

 

Služba za poslove sa strancima BiH, u saradnji s Ministarstvom unutrašnjih poslova USK, provodiće u narednom periodu aktivnosti oko uklanjanja divljih kampova na području Bihaća i Velike Kladuše u kojima borave migranti, a koji su smješteni u šumovitim i brdovitim područjima u blizini granice s Republikom Hrvatskom.

Jedna takva akcija provedena je u protekli četvrtak na lokalitetu Šiljkovača, desetak kilometara od Velike Kladuše, gdje su u improvizovanom šatorskom naselju pronađena 44 migranta, od kojih je njih najviše bilo iz Bangladeša i Avganistana.

Oni su potom smješteni u prihvatni centar u Velikoj Kladuši, gdje se trenutno nalazi nešto više od 500 korisnika, gdje je obavljen njihov medicinski pregled, identifikacija i registracija.

Najveći broj pomenutih divljih kampova formira se već početkom proljeća, a tokom zimskog perioda bivaju napušteni, kada migranti sklonište pokušavaju pronaći u urbanim područjima.

Na ovim mjestima oni se pripremaju za “gejm”, odnosno pokušaj prelaska hrvatske granice, a do njih je vrlo teško doći zbog nepristupačnog terena.

Prema procjenama policije USK, na tim mjestima trenutno boravi oko 1.500 migranata. Na ruku im idu i vremenski uslovi koji su pogodni za boravak na tim mjestima.

Ističu kako se sigurnosna situacija može ocijeniti stabilnom i pored toga što se povremeno bilježe incidenti čiji su akteri ilegalni strani državljani.

Prema trenutnim procjenama, u prihvatnim kampovima za migrante u Bihaću i Velikoj Kladuši također boravi oko 1.500 osoba, a Operativna grupa za migrantsku krizu USK planira da do kraja godine ugasi sve prihvatne kampove, osim kampa Lipa, gdje bi bili smješteni svi migranti koje zateknu na području Unsko-sanskog kantona.

Broj migranata koji trenutno dolaze na područje Unsko-sanskog kantona manji je nego ranijih godina u ovo vrijeme, a razlog tome je poskupljenje rute kojom su ranije pristizali i efikasniji rad nadležnih državnih institucija, što je doprinijelo da se oni odlučuju za druge rute koje ih vode do Evropske unije.