Migranti već četvrtu noć borave kod GP Maljevac, Hrvatska im ne dozvoljava ulazak

Migranti, bebe, djeca i druge ranjive kategorije koje već četvrtu noć na temperaturama ispod minusa borave pod otvorenim nebom prepušteni su trenutno sami sebi. 

Pokraj Graničnog prijelaza Velika Kladuša-Maljevac jutros se nalazi više od 200 migranata. Zbog okupljanja migranata i dalje je obustavljen saobraćaj na ovom GP-u, jer Hrvatska još ne dozvoljava njihov prelazak.

Kako je za Klix.ba izjavila glasnogovornica Granične policije BiH Sanela Dujković migranti se ne nalaze na samom Graničnom prijelazu već na zaobilaznici.

"Njihovo izmještanje je u nadležnosti Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona, a mi smo se ponudili da budemo podrška. Međutim prema informacijama koje imamo nadležni organi nisu našli smještaj za ove ljude već se predlaže da se izmjeste na livadu u blizini prijelaza odakle će se vrlo brzo vratiti na isto mjesto", rekla nam je Dujković.

Ona je naglasila da je nadležnost policijskih službenika čuvanje granice i spriječavanje ilegalnih prelazaka, te da je GP BiH već prije dva dana istaknula što se njih tiče nema smetnji za omogućavanje prometa preko graničnog prijelaza.

Dodala je da su nadležni za smještaj migranata Operatuvni štab za pitanje migracija na državnom.nivou i međunarodne organizacije IOM i UNHCR.

"Prijelaz nije otvoren za promet sa hrvatske strane, a trenutno je tamo oko 200 migranata. Nsu zabilježeni nikakvi incidenti. Potrebno je naglasiti da su među migrantima žene i djeca, koji već četvrtu noć borave na otvoreno. Jučer smo zbog manjih zdravstvenih problema pojedinaca zvali medicinsko osoblje, koje ih je pregledalo", izjavila je Dujković.

Dodaje da su službenici Granične policije prije dva dana izmjestili migrante dublje u područje BiH, te su povećali broj službenika koji su 24 sata u policijskom kordonu.

"Ponudili smo se da budemo podrška u izmještanju jer javni red i mir nisu naša nadležnost i očekujemo od navdenih organa rješenje problema", rekla je Dujković.

"Oni i jesu najveći prioritet, ali Đački dom se mora renovirati kako bi bio spreman za zimu te smo dio migranata koji su bili u šatorima oko doma prebacili u firmu Bira u Bihaću”, kazala je Edita Selimbegović u ime Međunarodne organizacije za migracije u u jučerašnjoj izjavi za Klix.ba.