Migrantska kriza: Krajina nemoćna a federalne i državne vlasti ne žele pomoći

Aktualna migrantska kriza i narušena sigurnosna situacija bila je tema sastanka Kolegija gradonačelnika i načelnika USK-a održanog u srijedu, 17. oktobra. Oni su od MUP-a. Istaknuto je tokom sastanka da lokalne zajednice nemaju apsulutno nikakve moći niti nadležnosti da bilo šta samostalno poduzmu. Stoga su osim oštrih kritika, krajiški gradonačelnici i načelnici pozvali državne vlasti da počnu raditi svoj posao jer sigurnosna situacija izmiče kontroli.

Dolaskom novog vala migranata i hladnijih dana broj incidentnih situacija se svakim danom povećava, a građani se osjećaju sve nesigurnije kako na ulicama tako i u svojim domovima. Unatoč svim nastojanjima nisu uspjeli natjerati nadležne državne institucije da urade svoj dio posla i da zaštite građane Unsko-sanskog kantona od posljedica migrantske krize ali i da migrantima osiguraju advekatan i human smještaj.

Tada je zatraženo spriječavanje dolaska migranata talgo vozom i  autobusima na USK, te da se ograniči slobodno kretanje lica u ilegalnom statusu.

Krajina je prepuštena samoj sebi da se nosi sa ovim složenim problemom. Na to sve još im iz Sarajeva i drugih dijelova BiH migrante šalju svakodnevno. Malo ih uspijep preći u Hrvatsku, a dosta ih ostaje u Krajini i bogzna koliko ih sad ovdje ima. Stanje sigurnosti je narušeno a krajiška djeca žive u strahu dok sarajevska uživaju u blagodatima sigurnosti.