Migrantska kriza ne jenjava: Struka predlaže ad hoc rješenja

Migranti
Problemi sa migrantima su sve veći. Njihovi međusobni napadi i eskalacija nasilja, pogotovo u Krajini zabrinjava mnoge.

 

Za Hayat TV je govorio Nedžad Korajlić, direktor Centra za ljudska prava UNSA. Korajlić kaže da samo zajedničkim snagama svih nivoa vlasti, agencija ali i regionalnom saradnjom uz pomoć EU institucija može se riješiti ovaj problem.

Svi bi u nauci rekli treba se istraživati. Međutim, s tim se zakasnilo. Moramo poduzimati ad hoc mjere i paralelno istraživati uzroke jer ovo može potrajati još godinama, kaže Korajlić.

Migrantska kriza je na površinu izbacila more problema a jedan od njih je i granica koju je direktor Granične policije BiH nazvao šupljom kao švicarski sir. S tim stavom je saglasan i profesor Korajlić koji pak kaže da i mi baš kao i Hrvatska moramo odvratiti migrante u pokušajima ilegalnog prelaska naše granice.

Raduje me da oni koji su ušli prije 2-3 godine nisu više u BiH. To pokazuje da organizirane grupe prevoze i prebacuju migrante preko Hrvatske i Evropske unije. Ono što me brine sa problemom granice je zbog nekih drugih ozbiljnijih sigurnosnih izazova poput terorizma, trgovine narkoticima.

Korajlić, na kraju naglašava da  migrantska kriza može ostaviti posljedice na privredu, može doći do pada ulaganja stranih ulaganja i da se može odraziti na zdravstveno stanje građana. Vrijeme je da iz opcije trebali bi smo i morali bi smo konačno nešto i poduzmemo, objašnjava Korajlić.