Jedan migrantski dan u Salakovcu: Odrasli šetaju i "ubijaju" vrijeme, djeca dobila slatkiše

U Izbjegličkom centru Salakovac prvi dana nakon premještaja 269 migranata iz Sarajeva protiče mirno. Lijepo vrijeme i slobodu kretanja mnogi su iskoristili za odlazak do dvadesetak kilometara udaljenog Mostara.

Edin Denjo, voditelj Centra u Salakovcu nam kaže kako je stanje uredno, da su svi vjerovatno danas dugo spavali nakon napornog dana i svih neprijatnosti koje su u transportu imali.

"Nekoliko sati su čekali na suncu i bilo je svega. Jučer su svi odmah dobili osvježenje, evidentira su, ljekar ih je pregledao i svi su smješteni. Sinoć su imali toli obrok, jutros je podijeljen doručak, a nabavljeni su lijekovi koji su potrebni za dalje tretmane. Svi su smješteni i imaju slobodu kretanja do 22 sata. Vijesti da su preskakali ogradu su smješne", kazao je Denjo.

Svako jutro će se raditi prozivka, kazao je dalje Denjo, oni koji se ne budu vratili na vrijeme dovest će u pitanje svoj dalji status.

"Oni su tražioci azila, krenuli su u formalan proces dobijanja državljanstva Bosne i Hercegovine i ovdje mogu ostati dok im se ne riješi status. Danas su brojni sastanci s predstavnicima Ministarstva sigurnosti, Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice, UN-a, UNHCR-a, UNICEF-a, IOM-a, Crvenog križa, kao i drugim organizacijama. Razgovaramo konstruktivno na rješavanju tekućih problema, šta ko treba da uradi, nabavi", izjavio je Edin Denjo.

Alen Kajtaz, sekretar Crvenog križa Grada Mostara, stalno je u Salakovcu i kaže nam kako je danas stanje bolje nakon poprilično konfuzne situacije jučer.

"Migranti su zadovoljni tretmanom i smještajem, onim što im može pružiti Centar, ali i Crveni križ, kao i druge organizacije. Svi imaju slobodu kretanja, mnogi su izašli da prošetaju, vjerujem da će se vratiti na ručak. Obezbijeđena su tri obroka, upravo smo donijeli higijanske potrepštine. Nismo zaboravili ni djecu, donijeli smo i mlijeko, dječiju hranu i neke slatkiše", kazao je Kajtaz.
 

Nisu razumjeli jučerašnja dešavanja, a neki žele ostati u BiH

Kajtaz koji je stalno u kontaktu s migrantima kaže kako mnogi nisu razumjeli šta se jučer dešavalo na put do Mostara, da im niko nije objasnio što se maltretiraju satima u vozilima.

"Moglo se sve to lakše napraviti, pa i registracija. Neki od njih su došli u našu zemlju i prije dva mjeseca. Sistem je zakazao, ali sve sada ide po planu. Crveni križ ima svoje svakodnevne potrebe prema našim sugrađanima, ali ćemo sve podrediti migrantima, posebno znajući šta smo i mi znali prolaziti u ranijem periodu", izjavio je Alen Kajtaz, sekretar mostarskog Crvenog križa.

Taher Mah iz Pakistana je krenuo prije dvije godine. Četvrti dan je u našoj zemlji, a kaže nam kako je ovdje došao da ostane zastalno. Već je potrošio mnogo novca i u na svim etapama svog dugog i skupog putovanja imao je mnogo problema.

Rafeul je iz Afganistana, šest mjeseci mu je trebalo da dođe do Mostara i ne zna gdje će dalje. Kaže nam kako je zadovoljan uslovima, da je pod čvrstim krovom prvi put prespavao nakon nekoliko mjeseci.

Većina onih koji su danas upoznali na prostoru oko Centra u Salakovcu ili cestama prema Mostaru bili su iz Afganistana ili Pakistana, a ima ih još iz Sirije, Maroka, Alžira... Neki žele prema zemljama Evropske unije, do rodbine u Italiji ili Francuskoj. Danas je bilo važno locirati najbližu prodavnicu, bankomat, vidjeti koliko ima do grada.
 

Mušterija kao maušterija, što naruče, to i plate

U Salakovcu smo upoznali i Dženitu iz Kalesija koja je s prijateljima prikupila stvari koje bi mogle biti potrebne ljudima u nevolji i to su danas dopremili u Salakovac.

"Skupili smo nešto hrane, deka i novca, ono što smo imali i mogli. Jučerašnja dešavanja su velika sramota za Bosnu i Hercegovinu, a uslovi koje ovdje vidim su dobri. Sigurno im je bolje nego pod šatorima u parku", kazala je.

Zahida Polčić već dvadeset i dvije godine vodi ugostiteljski objekat koji se nalazi tačno preko puta Izbjegličkog centra, kaže nam kako sve ove godine nije imala niti jedan problem s izbjeglicama te kako ne vjerujem da će imati problema niti s migrantima.

"Zaista nema nikakvih problema, dolaze kao gosti i pun je objekta. Ono što naruče, to i plate. Šta će biti sutra ja ne znam, ali sada je sve u najboljem redu", kazala je Zahida.