Mijatović o sastanku 18. maja: Što je jača građanska ideja u RS jača je i država BiH

Mijatović

 

SARAJEVO, (Patria) - Očigledno je da inicijativa SDP BiH oko formiranja trećeg bloka građanske orijentacije u RS-u postaje ideja koja će umnogome promijeniti političku sliku kako u RS tako i u BiH, kazao je Vojin Mijatović, potpredsjednik SDP BiH u reakciji nakon što su se i SDA i Platforma za progres pozitivno odredile prema njihovom pozivu.

“Veliko mi je zadovoljstvo da su se u prvom momentu pozitivno odredile mnoge stranke i potvrdile učešće na sastanku koji će se održati u SDP-u 18.05. Gospodin Izetbegović je prvi reagovao i prihvatio javno naš poziv i što je bitno istakao da su spremni za saradnju na način da prihvate ovo kao projekat svih građana BiH koji žive u RS a ne projekat jedne ili više stranaka”, kazao je Mijatović za NAP.

Dodaje da su potvrdu dobili i od NB-a i Senada Šepića, a da ih posebno raduje potvrda Platforme za progres i profesora Hadžikadića.

“Smatram da je PZP jedna pozitivna stvar na političkoj sceni BiH, te da je njihov prijedlog da gospodin Jusuf Arifagić bude kandidat za predsjednika RS-a nešto što smo kao SDP spremni da podržimo bez oklijevanja i da u punom kapacitetu stanemo iza takve kandidature. Upravo kandidaturom Arifagića pokazujemo da je ovo projekat građanske BiH u RS-u i da je ovo projekat koji je iznad svih pojedinaca i stranaka”, kazao je.

Ističe da prve reakcije u RS panika režimskih medija ali i “lidera” opozicije pokazuju da je treći građanski blok upravo nešto što će promijeniti političke odnose u RS-u i što će značajno ojačati državu BiH na svakom njenom pedlju.

“Radujem se sastanku 18.05 i prilici da pokažemo što je jača građanska ideja u RS-u jača je država BiH!