Mijenjaju li Arapi sliku bh. društva ili su samo u turističkoj posjeti: Bogatstvo daju za livadu i mali potok, a teški su na bakšišu

Home

Mijenjaju li Arapi sliku bh. društva ili su samo u turističkoj posjeti: Bogatstvo daju za livadu i mali potok, a teški su na bakšišu


E kakav smo mi narod! Mi njih slobodno puštamo da se šeću našim gradom i državom, a oni nama otvorili vrata na jedan dan. Na šta smo spali. Ovo je samo jedan od komentara na jučerašnji događaj u „Sarajevo Resortu“, arapskom naselju u Oseniku, povodom Dana otvorenih vrata.  

 

Politički sponzori

U kompleksu koji su arapski investitori i njihovi politički pokrovitelji, prije svih Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH i predsjednik SDA, otvorili 2015. godine, drugi put se održao Dan otvorenih vrata. Investitor projekta iz Katara Jasem el-Kanderi (Jassem) novinarima je kazao da ovaj događaj predstavlja “festival prijateljstva između bosanskog i arapskog naroda”.

- Želimo ojačati mostove prijateljstva između naših naroda - kazao je El-Kanderi.

Javnost je prvo zapitala zar nisu vrata „Sarajevo Resorta“ uvijek otvorena. Jer dio Bosanaca i Hercegovaca odavno sa skepsom gleda na sve masovniji dolazak Arapa i pita se šta hoće od nas. Jesu li, kao i ostali turisti, poput Kineza ili Poljaka, došli u BiH da upoznaju ljepote naše zemlje i odu, ili su ovdje s namjerom da kupuju jeftinu zemlju, nasele se i nametnu svoje običaje.

Posljednjih godina evidentan je ogroman interes investitora iz arapskih zemalja za izgradnju turističkih i stambenih naselja u BiH, a primjetan je i sve veći broj gostiju iz arapskih zemalja.

- Za njih je bakšiš grad u Turskoj - našalio se jedan recepcioner hotela na Baščaršiji.

Osim toga, mnogi se žele udomaćiti u BiH i to je sada jasno. Samo na području Ilidže i Visokog posluje više od 300 agencija za nekretnine čiji su vlasnici iz arapskih zemalja.

Stotine tih firmi su fiktivno registrirane samo da bi vlasnici ubrzano kupovali brojne nekretnine, kuće i zemljišta, i to ona koja su u blizini vodenih tokova i izvorišta.

Da postoji plan naseljavanja, pokazuje i slučaj iz Ilijaša, tačnije naselja Popovići. Reporteri „Dnevnog avaza“ bili su u ovom selu kod Ilijaša. Uvjerili smo se da je cijelo naselje od 60 kuća sagrađeno i useljivo.

Abid Solak, čija porodična kuća graniči s novoizgrađenim arapskim naseljem, kaže da skoro svaki dan dolazi neko od arapskih predstavnika i traži da proda kuću i zemlju.

- U penziji sam. Ne pada mi na pamet da prodajem, imam ovdje svoj mir. Malo bašte, malo odem u lov, meni ne treba ništa više. Ali uporni su. Traže da kažem cijenu - govori nam Solak.

Kada su novinari „Jutarnjeg lista“ iz Hrvatske prošle godine uradili reportažu o Sarajevu, pa opisujući put od Sarajevskog aerodroma do Ilidže naveli da je sve na arapskom jeziku, svi su govorili da pretjeruju. Pretjerali jesu, ali sve izmislili nisu.

Ukoliko se odlučite nešto pojesti u arapskom restoranu, ima da vas zabole i ruke i noge, što bi rekao popularni Baka Slišković, dok objasnite konobaru šta želite jesti.

- Kebab, kebab - uporno ponavlja konobar i na kraju se i pojede kebab.

 

Naučio arapski

Niti gosti znaju šta još osim kebaba ima na meniju niti konobar umije da nešto predloži. Čak su počeli i oglase objavljivati na arapskom jeziku.

  Problem s jezikom nema Mustafa Idrizi, brico s Ilidže. Ovaj poduzetnik je naučio arapski jezik zbog svojih mušterija.

- Sada radim malo više s njima i bolje sam i naučio, ali i lakše mi je raditi - kaže Idrizi.

 

SDA prodaje zemlju  

Čamo pokazuje da mu je kuća ugrožena Kako smo objavili prije nekoliko sedmica, Emin Čamo sagradio je lani kuću u Malešićima kod Ilijaša, ne znajući da je zemlja ispod njegovog objekta prodata Arapima, koji su počeli graditi objekte. Problemi su nastali u oktobru, kada su mašine počele kopati cijelo brdo ispod njegove kuće. Potkopano je brdo od pet metara.

- Prodaje li SDA ovu Bosnu i daje li zemlju budzašto samo da njima bude dobro? A za nas, domaće, nije ih briga. Ako je to ta politika, neka nam lijepo kažu: "Prodajemo zemlju, prodat ćemo i vas." Da se onda selimo iz ove države - kazao je tada Čamo.

 

(Izvor: Avaz)

Tagovi
Objavio: Pon, 21/08/2017 - 13:42

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top