Milan Tegeltija sam sebe imenovao u Komisiju za izbor članova CIK-a

teh
Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH Milan Tegeltija imenovan je za člana Komisije za izbor članova Centralne izborne komisije BiH, saznaje Žurnal. Odluka je donesena 17. februara ove godine, piše Žurnal.info.

„Za članove Komisije za izbor i imenovanje članova CIK-a iz reda članova VSTV-a BiH imenuju se: Milan Tegeltija, predsjednik VSTV-a BiH i Berina Alihodžić, članica VSTV-a BiH“, piše u Odluci koju je potpisao – Milan Tegeltija.

Time su kadrovi Milorada Dodika i Dragana Čovića dobili apsolutnu većinu u Komisiji koja bi Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH trebala dostaviti prijedloge za imenovanje pet novih članova Centralne izborne komisije BiH. Osim Tegeltije i njemu odane Berine Alihodžić, u Komisiji za izbor članova CIK-a još su – Borjana Krišto (HDZ BiH) Nebojša Radmanović (SNSD), Safet Softić (SDA), te predstavnici CIK-a Irena Hadžiabdić i Stjepan Mikić. Podsjećamo, pet od ukupno sedam članova CIK-a nalazi se van mandata. U pitanju su dva bošnjačka mjesta – Suad Arnautović i Ahmed Šantić, dva srpska – Novak Božičković i Branko Petrić, te jedno hrvatsko mjesto na kojem se nalazi Stjepan Mikić. Petrić i Božičković su kadrovi SNSD-a, Šantić je kadar SDP-a, Arnautović SDA, dok je Stjepan Mikić čak bio i aktivni član Hrvatske demokratske zajednice BiH. Ukoliko ove partije zadrže pozicije u CIK-u,  Milorad Dodik i Dragan Čović će i naredna dva izborna ciklusa imati apsolutnu kontrolu nad izbornim procesom u BiH. Stoga su SNSD i HDZ u Komisiju za izbor članova CIK-a imenovali sebi najodanije ljude.

Milan Tegeltija je, dakle, član Komisije u ime Visokog sudskog i tužilačkog vijeća. On se u četvrtak odazvao pozivu Milorada Dodika, te je bio na skupu svih srpskih kadrova u Istočnom Sarajevu, a nakon sastanka imao je i kraći susret sa liderom SNSD-a.

Berina Alihodžić je članica VSTV-a i kantonalna tužiteljica u Sarajevu. Ona je diciplinski kažnjavana zbog propusta u radu, a najmanje tri člana njene uže porodice su nosioci pravosudnih funkcija. Bila je članica Disciplinske komisije koja je odbacila tužbu protiv Milana Tegeltije u slučaju potkivanje. Uživa veliko povjerenje predsjednika VSTV-a i na sjednicama Vijeća uglavnom podržava njegove stavove.

Borjana Krišto je jedna od najbližih saradnica Dragana Čovića i zadužena je za kontrolu pravosuđa i izbornog procesa.

Nebojša Radmanović je kadar SNSD-a i on bi trebao odlučivati ko će od srpskih kadrova biti predložen u Centralnu izbornu komisiju BiH. Njegov favorit je, prema informacijama Žurnala, aktualni predsjednik CIK-a Branko Petrić koji je, također, bio na skupu Milorada Dodika u Istočnom Sarajevu, prenosi Žurnal.info.