Milanović: Inzkova odluka nije opravdana, nije svaki genocid isti, Dodik nije najveći problem u BiH

.
Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović danas je u Zagrebu u razgovoru sa novinarima odgovorio i na pitanje o potezu predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića koji je u Domu naroda Parlamenta BiH glasao za zaključak Kluba srpskog naroda protiv Inzkovog zakona o zabrani negiranja genocida

- Ja im savjetujem da to ne rade, to je moj stav. Postoje genocidi i genocidi, postoji genocid nad Židovima, postoji genocid u Ruandi, postoji genocid u Srebrenici, odnosno jedan događaj je definiran kao genocid. A genocid ima vrlo širok raspon. Postoji Jasenovac. Nije sve isto, kao što ni svaka žrtva nije ista. Ta priča da je svaka žrtva ista, ni govora. Ne želite da je svaka žrtva ista. Najbolje je reći da je sve isto. Nije. I pitanje je građanske odgovornosti i hrabrosti usuditi se ići u tu gradaciju.

 

Ne mislim da je to bila pametna, opravdana odluka Inzka. Ovlasti visokog predstavnika su jedna prevara. To izlazi iz okvira Dejtona, to je oblik kolonijalne uprave. Koliko je dobra donio Bosni i Hercegovini vidimo nakon 25 godina. Neće uspjeti objasniti ni Dodik ni Čović zašto to rade. Imam iskustva s tim. Nek to sad puste, prikazat će ih kao fašiste, naciste, a to nisu, bez obzira na sve mane koje ima, Dodik nije najveći problem u BiH, on je jedan od manjih problema - rekao je Milanović.