Milanović: Kad je happy hour svi piju jeftinije, prilika da se BiH da status kandidata

.
BiH ima uvjet da mora promijeniti Izborni zakon, a to se opstruira, naglasio je Zoran Milanović

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović održao je konferenciju za novinare, na kojoj se osvrnuo na dodjelu statusa kandidata za EU Ukrajini. Ponovno je istaknuo potrebu dodjele istog statusa Bosni i Hercegovini.

 

- Prošle sedmice svjedočimo odlasku trojice evropskih lidera u Ukrajinu i čujemo u ime svih članica da će Ukrajina dobiti status kandidata i pride se tu našla Moldavija. I odjednom govori se da te države dobivaju status kandidata - izjavio je Milanović u na konferenciji za novinare te podsjetio da se prije neka tri mjeseca dosta zemalja članica EU protivilo dodjeljivanju statusa kandidata Ukrajini.

 

Dodaje da se bez inicijative Evropske komisije ne može. 

 

- To je prilika da se jadnoj i rastresenoj BiH da status kandidata. Samo nada - rekao je Milanović te kazao kako do izmjene Izbornog zakona u BiH neće doći samo zbog Andreja Plenkovića.

 

Hrvati u BiH bi s najvećom radošću prihvatili vijest da se promijenio izborni zakon, rekao je i naglasio kako visoki predstavnik radi "šta ga je volja".

 

BiH ima uvjet

Parlamentarna skupština BiH donijela je jednoglasnu odluku kojom traži da se BiH što prije da status kandidata, podsjetio je Milanović te napomenuo da su za to svi glasali.

 

Milanović je naglasio kako je još ranije pojasnio zašto se nije mogao pridružiti pismu potpore za status kandidata Ukrajini i Moldaviji, koje ne ispunjavaju ni jedan uvjet.

 

Premijer Andrej Plenković, kako je kazao Milanović, mjesecima izbjegava sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost.

 

- Ovo već izlazi iz sfere stvarnoga. BiH je gora od kolonije, jer iz kolonije se sistemski izvlačilo. U Bosni se ni to ne radi. Hrvatska je spasila BiH. Hrvatska vojska je ušla u Banja Luku i praktički se vratila doma - rekao je Milanović.

 

BiH ima uvjet da mora promijeniti Izborni zakon, a to se opstruira, naglasio je Zoran Milanović te dodao kako se s Plenkovićem ne može razgovarati. Uputio mu je pitanje:

 

"Pitam te čovječe, za koga radiš."

 

Kad je happy hour, svi piju jeftinije

- Slovenski predsjednik radi nešto što bi trebalo olakšati život hrvatskom premijeru. Uvjet za ulazak BiH u EU-u je promjena izbornog zakona, a oni koji drže ključeve u rukama, to ne žele. To je sadizam, ne mogu to drugačije nazvati - rekao je.

 

Međunarodna uprava je dovela BiH ispod ruba egzistencije, naglasio je predsjednik.

 

Milanović je kazao kako se Plenković voli slikati s članovima HAZU-a, a oni su napisali kako Hrvatima u BiH treba pomoći da ostvare svoja prava.

 

- Kad je happy hour, svi piju jeftinije. Pa ne može biti happy hour samo za vas - rekao je Milanović o odluci Europske komisije da se Ukrajini i Moldaviji dodijeli status kandidata.