Milanović o Izetbegoviću: Sin čovjeka kojeg je Tuđman odlikovao prijeti oružjem, prebrojava

.
Srećom neće biti pucnjave jer nema oružja, rekao je.

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović, govorio je o izjavi lidera SDA Bakira Izetbegovića te je poručio kako nacionalna sigurnost hrvatske nije ugrožena ratom u Ukrajini, već stanje u BiH.

Jučer slušam Bakira Izetbegovića, sina čovjeka kojeg je Tuđman odlikovao najvećim državnim veleredom, zbog saradnje sa HV-om u ratu u BiH. Vojskom koja je oslobodlila Bihać i pola BiH, spasila hiljade muslimanskih i bošnjačkih života, čovjek prijeti oružjem. Prebrojava koliko ih ima, koliko dronova ima. Je li to normalno?, upitao je Milanović.

"Prijetnje iz BiH"

Smatra da Hrvatska ne treba "gluho i bez treptaja" slušati "prijetnje iz BiH".

Jezik mržnje i netrpeljivosti se valja sarajevskim ulicama. Prijeti se Visokom predstavniku, koji je sam kriv za to, jer ide u izmjenu Izbornog zakona i Ustava FBiH, kojim se Hrvatima ne daje ništa, ali i to malo je previše. On se prepadne pod pritiskom mahale i kasabe, birtije, ulice ili Berlinske policije - rekao je Milanović.

U BiH se kaže, događa drama, na par kilometara dalje. Srećom neće biti pucnjave jer nema oružja. Prijeti se oružjem, poručuje.

Ovlasti su mu ogromne

Govorio je i o visokom predstavniku.

Niko ga nije izabrao, sigurno ne politički narod. Ni proceduralno nije prošao proceduru u Vijeću sigurnosti UN-a, na šta sa punim pravom ukazuju i Rusi, Kinezi i Srbi, ali i Hrvati. To je činjenica. Sada će neko ko je bio pomoćnik državnog sekretara u Njemačkoj, meni predsjedniku jedne članice EU govoriti da sam ga uvrijedio. Dobrodošao u svijet odraslih gospodine Šmit - kazao je Milanović.

Poručio da su Šmitove ovlasti ogromne i da o njima ovisi opstanak naroda kojem i Milanović pripada

 

Foto:Arhiv