Milanović o Vučiću: On je mustra svoje vrste, jasno mu je da je ostao bez Kosova

.
Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović ocijenio je dobrim i pozitivnim sastanak hrvatskog premijera Andreja Plenkovića i srbijanskog šefa države Aleksandra Vučića u švicarskom Davosu.

 

"Dobro da se razgovara, suradnja mora doći na neku razinu", kazao je Milanović koji smatra da u tome Hrvatska čini više nego Srbija.

Hrvatski je predsjednik pozdravio to što se Vučić u nedavnom intervjuu za Bloomberg odmaknuo od Rusije i rekao da su Krim i Donbas Ukrajina.

"Rusi su upravo Kosovo iskoristili kao pretekst za upad u Donbas, ali to, prema mom mišljenju Srbiju ostavlja bez Kosova", rekao je Milanović.

Kaže kako je Vučić upravo to shvatio i počeo se udaljavati od kontroverznih stavova zvanične Moskve i politike koju ona vodi.

"Vučić je igrač i mustra svoje vrste i 'skužio' je da će Rusija priznati Kosovo i hop, evo ti Plenkovića", dodao je hrvatski predsjednik.

Hrvatsku i Srbiju opterećuju brojna otvorena pitanja, od 1832 nestalih u ratu u Hrvatskoj do odštete hrvatskim logorašima, pa sve do procesuiranja ratnih zločinaca.

"Uz politiku dijaloga i smirivanja tenzija, potrebno je uložiti dodatne napore u rješavanju otvorenih pitanja", naglasio je Plenković nakon sastanka.

Vučić je na svom Instagramu nalogu objavio fotografiju zajedničkog susreta te napisao da je sastanak bio vrlo korektan. "

"Vjerujem da ćemo u razdoblju pred nama uspjeti ostvariti napredak, kako na planu ekonomije, tako i po pitanju političkih odnosa", napisao je predsjednik Srbije.